איך מקבלים אשפוז בי"ח בבית במימון קופ"ח?
20.11.24 / 09:45
מערכת הבריאות הישראלית, בדומה לאינספור מערכות בריאות ציבוריות ברחבי העולם, מבינה כיום הרבה יותר טוב את היתרונות והחשיבות שבפיתוח מודל של אשפוז בית כחלופה לאשפוז בבתי חולים ובמוסדות טיפוליים למיניהם. בית חולים בבית מציע שלל יתרונות רפואיים, לוגיסטיים ונפשיים והיום כבר לא מצריך פשרות או ויתורים. אז איך גם אתם או יקיריכם יכולים לקבל בית חולים בית במימון קופת החולים שלכם – הנה ההסבר המלא.
מה זה בית חולים בבית?
בית חולים בבית הוא קונספט רפואי די חדש במחוזותינו, כאשר המשמעות היא שהמטופל נשאר בסביבה המוכרת, הנוחה והעוטפת של הבית אך עדיין מקבל את כל המעטפת הרפואית-טיפולית הדרושה לו, בדיוק כמו בבית חולים או מוסד טיפולי.
בי"ח ביתי הוא גם כמו אשפוז בבי"ח מבחינה זו שהצוות המטפל המלווה זמין 24/7 והאחריות הטיפולית המלאה היא על הצוות! היתרונות למודל טיפולי זה הוכחו שוב ושוב בשלל מחקרים, לצד ההיגיון הפשוט שכאשר המצב הרפואי והסביבה הביתית מאפשרים זאת, הרבה יותר נעים, חיובי ומקדם להיות בבית ולא בסביבה קרה, מנוכרת ולא נטולת הסיכונים של בית החולים.
מיועד בעיקר לחולים אקוטיים ו/או מחלות כרוניות קשות
כמובן שלא כל מצב רפואי מאפשר אשפוז בית חולים בבית במימון קופת חולים ועל המטופל להתאים למודל, כמו גם סביבתו הביתית והמשפחתית. השירות במהותו מיועד למבוגרים, לחולים אקוטיים או כרוניים במצבים חריפים או תת-חריפים יחסית אשר מצריכים הליך אשפוזי כלשהו.
עם זאת, על המטופל הזכאי לקבל אשפוז ביתי במימון קופ"ח להיות מוגדר יציב מספיק כדי בכל זאת להישאר בבית וגם יש חובה שסביבת הבית תאפשר את המודל הטיפולי-רפואי הזה ושבני המשפחה או מטפל עיקרי אחר יהיו מעורבים הדוקות בתהליך ובליווי היומיומי של המאושפז הביתי. כאשר זה הרבה יותר קל, יעיל ונעים כשהטיפול והליווי הם בסביבה הביתית המוכרת ולא בסביבה המורכבת של בית חולים "רגיל".
כדי להיות זכאים לאישור אשפוז בית חולים עד הבית, צריך ברוב המקרים שלא תהיה סכנת חיים מיידית או סכנה מוגדרת להתדרדרות חריפה במצב הרפואי (למעט במצבים של תקופת סוף החיים ומטופלים סופניים במסגרת של הוספיס בית).
הגדרות ומצבים המאפשרים לקבל אישור לבית חולים בית דרך קופת חולים
הנה עוד כמה הגדרות רלוונטיות למי מיועד המודל הזה, בהינתן התנאים המתאימים לקבל אישור לבית חולים בבית במימון קופ"ח – לא כל התנאים תקפים לכל המצבים וסוגי המאושפזים, כך שבכל מקרה יש להיוועץ בגורמי מקצוע, ברופאים המלווים ועם קופת החולים כמובן:
- יציבות טיפולית מבחינת יכולות נשימתיות ולחץ דם – כך שאין צורך בניטור רפואי-פיזיולוגי רציף. לצד זאת, בהחלט ניתן לבצע ניטור מדדים גם במסגרת בית חולים ביתי.
- חולים במחלות זיהומיות – דלקת ריאות, דלקת בדרכי השתן, דלקות במערכת העיכול, דלקת ברקמות רכות, זיהומים בעור.
- חולים כרוניים שכן חווים החמרה במצבם ומצריכים זמינות טיפולית גבוהה ומעקב אחר מדדים, אך כאשר אין סכנה מיידית לחייהם.
- חולים במצבים שונים של אי ספיקת לב, COPD, אי ספיקת כליות, סוכרת וסיבוכיה, אי ספיקת כבד וכן הלאה.
- מטופלים מסוימים עם מצבים שונים של דמנציה ומחלות קוגניטיביות למיניהן.
האם הטיפול כלול בסל הבריאות?
עדות לכך שמודל האשפוז הביתי הולך וצובר תאוצה ונכנס יותר ויותר למיינסטרים הרפואי ניתן למצוא בכך שהאפשרות של להתאשפז בבית מאושרת ונמצאת היום רשמית בסל הבריאות הממלכתי – זו כמובן הסיבה המרכזית שקופות החולים מעניקות מימון לשירות.
בנוסף, יש לציין כי גם שירותים רפואיים כמו הוספיס בית וטיפולי שיקום בבית זמינים היום עם מימון מלא של קופות החולים.
איך מקבלים את השירות והמימון?
לבסוף, אחרי ההסברים, איך תקבלו את האישור והמימון מקופ"ח לאשפוז ב"ח בית עבורכם או עבור יקיריכם? קבלה לשירות ואישור לכך יכולה להתקבל דרך מרפאות קופ"ח בקהילה, דרך המוקד של קופ"ח שלכם, דרך מכתב שחרור מבית חולים בו האדם היה מאושפז וגם רופא משפחה יכול להפנות לשירות.
היום, ברוב המקרים ההפניה לאשפוז ביתי והאישור לשירות ניתנים ישירות דרך קופות החולים דרך מרפאות ומסגרות מגוונות בקהילה.