כנס השפה העברית "לשון ראשון" 2014 בראשון לציון נפתח היום



לשון ראשון 7- כנס ראשון לציון לשפה העברית יוצא לדרך, דיונים ומפגשים, מושבים מקצועיים, ערבי מחווה, מופעים, תערוכות אמנות ועוד....

"לשון ראשון" 7-כנס ראש הממשלה לשפה העברית בשיתוף משרד התרבות והספורט 10-14.2.14

 
השפעת העידן הדיגיטלי והאפליקציות על התפתחות השפה אצל הילדים, השפעת המרחב האינטרנטי והטלווזיוני על שפת הנוער, והשפעת הכפר הגלובלי על מעמדה של העברית – יעמדו השנה במרכז כנס "לשון ראשון", המתקיים זו השנה השביעית בראשון לציון.

הכנס מופק על ידי החברה העירונית ראשון לציון בניהולו של אלי פולק
מנהלת הכנס: רות מקבי , מנהלת הרשות לתרבות ואמנות
עריכת תוכן: אתי אנטה-שגב.
הפקה בפועל: חברת פאזה

לכנס ועדת היגוי אקדמית:פרופ' אביגדור שנאן, פרופ' אורציון ברתנא, ד'ר עליזה עמיר, דר' דרור אידר, ליאור ליאני, ניצן זעירא ונציגות ממשרד התרבות והספורט ומההסתדרות הציונית העולמית

את הכנס יפתח טקס הענקת פרס ראש הממשלה ללשון עברית על שם אליעזר בן יהודה.
את הטקס, במעמד ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, שרת התרבות, הגב' לימור לבנת וראש העיר ראשון לציון, מר דב צור - ינחה יהורם גאון שיגיש משיריה האהובים של נעמי שמר, במלאת עשור לפטירתה.

את הכנס ינעל יום עיון מיוחד, שיוקדש לזכרו של השחקן ספי ריבלין, תושב העיר ראשון לציון, ואשר יעסוק במנגנוני ההומור בסוגות השונות שבמרכזם – שפת ההומור בסטירה הישראלית לאורך השנים.

הפקות המקור הגדולות של הכינוס יוקדשו לשירי המשוררים של אריק איינשטיין, ולשפה המתחדשת במחזאות העברית של בימת התיאטרון הקאמרי במלאת 70 להקמתו.

דב צור, ראש העיר המארחת, עיריית ראשון לציון שיזמה את קיום הכנס זו השנה ה-7: "מאז ימי המושבה הראשונים בתקופת העלייה הראשונה ועד להיותה העיר הרביעית בגודלה בישראל, מהווה ראשון לציון בית לשפה העברית. כנס הלשון מתקיים בעירנו זאת השנה השביעית ואנו גאים להעניק לשפה העברית את הבמה מידי שנה בשנה. השפה העברית היא אחד החוטים המקשרים של העם הזה בכל שנות קיומו, ודווקא היום, כאשר הגלובליות משתלטת על חיינו, עלינו לבצר את מעמדה של העברית, לדבר בה ואודותיה ולראות כיצד היא מתאימה עצמה לעידן בו אנו חיים".

בפעם הראשונה ובאופן בלעדי יוצג בתערוכה המתקיימת במסגרת הכנס הכרך הראשון של המילון העברי הראשון, בכתב ידו של  אליעזר בן יהודה - מחולל החייאת הדיבור העברי בארץ ישראל (1858-1922), מוצג לראשונה בפומבי ומאפשר הצצה לשפה העברית המתחדשת, כמו גם לכתב היד. הזדמנות ייחודית וממגנטת לבחון את כתב ידו הטבעי של בן יהודה, מילים שאנו מכירים, ולצד מילים שלא הצליחו להיכנס אל שפת הדיבור או הכתיבה.  

בן יהודה חידש כ- 300 מילים, ביניהן: "מדרכה", "מברשת", "גלידה" ו"רכבת". הוא נשען על התנ"ך והמדרש, כמו גם על השפה הערבית השכנה. בן יהודה ייסד וערך את עיתון "הצבי", את 'ועד הלשון העברית', כתב ספרי לימוד בעברית ולימד בבית ספר 'חביב' בראשל"צ (ביה"ס הראשון בו נלמדו כל המקצועות בעברית). בן יהודה ידע שאת העברית יש להנחיל. בחייו יצאו לאור חמישה כרכים למילון. (בסופו של דבר כלל המילון  16 כרכים, והושלם ע"י נפתלי הרץ טור-סיני בשנת 1959).

המילון מוצג בגלריה כ'אובייקט שפה' יוצא דופן ונדיר. במהותו הוא חוליה מקשרת המחברת עבר עם הווה, בין מילים שהגיעו מן התנ"ך והמדרש לבין ביטויים ושפה הנוצרת ומתהווה.


תכני הכנס:

מדברים לנוער
י
וצרי הטלוויזיה והסטנדאפיסטים: אבי נוסבאום, דודו ארז וגיל קופטש במפגש עם בני הנוער של ראשון לציון, ידברו על הצורך להתעדכן ולכתוב בשפה עדכנית ויעלו את השאלה האם הטלוויזיה משקפת שפה או יוצרת אותה?

ילדים ואפליקציה
הפסיכולוגית והעיתונאית ציפי גון גרוס, אשת החינוך מיכל דליות, מומחה לתרבות האינטרנט הדר' תמיר ליאון, הדר' דרור אידר ובימאית הסרט התיעודי "לכודים ברשת" שוש שלם, במושב מיוחד לגננות ומחנכות, שיעלה לדיון את אופן השפעת העידן הדיגיטאלי על התפתחות השפה והמיומניות החברתיות של ילדי הגן.

לפני כשנה יצרו בימאיות ומפיקות ישראלית, שוש שלם והילה מדליה את הסרט "לכודים ברשת" על 400 מחנות גמילה ממסכים שהוקמו בסין. סין היא המקום הראשון בעולם שהכיר בהתמכרות לאינטרנט כהתמכרות לכל דבר. רק השנה – 2014 הופיעה ההתמכרות למחשב ב Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) -  ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, שמטרתו לאבחן ולסווג את הפרעות הנפש על פי תסמיניהן. את הספר מוציאה לאור האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית.

נלחמים על השפה 
מושב מיוחד לציון מאה שנים למלחמת השפות, בשיתוף האגודה לחקר השפה והחברה בישראל משתתפים: פרופ' זהר שביט, דר' ראובן גפני, פרופ' חיים באר, רוביק רוזנטל.

במות דיון 
"אומרים לא לגזענות"! "שילוב ילדים עם מוגבליות בכתות רגילות", "שילוב דתיים וחילוניים במערכת החינוך" – הם רק חלק מהנושאים שיועלו בבמות דיוןן (דיבייטינג) של תלמידי כיתות ה'-ו' בבתי הספר היסודיים בראשון לציון.

 

תרבות דיון   ההבדל בין דיון לבין ויכוח,  תרבות הדיון בבתי הספר בישראל, ואופני הדיון בתקשורת יעמדו במרכז יום השתלמות ארצית למורות, מדריכות ומפקחות של השפה העברית במשרד החינוך. המושב בהשתתפות העיתונאית אילה חסון, הדר' עליזה עמיר, הלה אתקין, גב' אתי בוקשפן, הגב' דליה הלוי, עדנה יובינר, אירית כהן וד'ר רחל רוזנר -  מרצות וחוקרות, חברות בוועדת המקצוע להוראת העברית במשרד החינוך.

חולמים בעברית  מושב מיוחד בשיתוף ההסתדרות הציונית העולמית, שיוקדש ללימודי העברית בתפוצות, איך ולמה מלמדים עברית בתפוצות? עד כמה זה חשוב לנו? ומה עושה המדינה כדי לתמוך במורים? המושב בחסות יו"ר ההסתדרות הציונית, מר אברהם דודבני, ובהשתתפות אישי ציבור, מורים לעברית מחו"ל יוצרים ואמנים ישראלים שלמדו את השפה עם עלייתם ארצה, כמו הסופר האתיופי אומרי טגאמלק אברה ומורים לעברית בתפוצות, מנחה: רינו צרור.

במופע האמנותי: מארינה מקסמיליאן ואמה אלה בלומין, ואדם קליימברג, זוכה התחרות הראשונה של "הללויה" - צעירים יהודים מהתפוצות מבצעים את מיטב השירים הישראליים בתחרות זמר שנתית.

 הכשרת מורים בתפוצות
בשיתוף ההסתדרות הציונית העולמית, מושב עיוני לבחינת שיטות ותוכניות לימוד העברית בגולה. בהשתתפות הרב דיוויד גדזלמן, בוגר אוניברסיטת דיוק והאוניברסיטה העברית בירושלים המוסמך גם כרב, המשמש כמנכ"ל קרן סטיינהארדט, שיזמה הקמת בית ספר ציבורי דו לשוני יהודי-אמריקאי בצפון מנהטן, שבו יפגשו תלמיד מטרינידד עם תלמידה ילידת ישראל, ושניהם ישירו את שיר ה-א'-ב' של נעמי שמר ולאחריו יספרו נאמברז מזירו ועד טן, וגב' ורדית ריינגולד – רמ"ח הוראת עברית באוניברסיטת ברנדייס, ארה"ב והמשוררת חוה ברכה קורזקובה – כלת פרס ראש הממשלה לשירה, שנחשפה בגיל 15 לכתבי שלום עליכם, התאהבה בעברית והתגיירה, בגיל 22 עלתה לארץ וכיום מרצה באוניברסיטת בר –אילן.

קריאה תמה
קריאה אמנותית כפרשנות וקריאה להנאה אסתטית עם הפרופ' אביגדור שנאן ודן כנר.

מרדכי טביב ויצירתו
השדה ההיסטורי, הספרותי והלשוני, מושב לרגל צאת "כערער בערבה", הרומן השלישי פרי עטו של הסופר מרדכי טביב. יו"ר המושב: פרופ' עוזי שביט, אוניברסיטת תל-אביב וסמינר הקיבוצים, בהשתתפות: פרופ' בת-ציון עראקי קלורמן דיקן הלימודים האקדמיים, האוניברסיטה הפתוחה,  פרופ' יפה ברלוביץ המחלקה לספרות העם היהודי, אוניברסיטת בר אילן וד"ר אורי מלמד האקדמיה ללשון העברית.

תרגום לעברית וממנה  
מושב מיוחד של האקדמיה ללשון עברית על התרגום לעברית וממנה. יו"ר המושב היא הד"ר עפרה תירוש-בקרה, והדוברים - חברי האקדמיה ללשון עברית פרופ' סיריל אסלנוב וד"ר עמינדב דיקמן

המפגש השנתי של ההגיונרים
חובבי תשבצי ההיגיון. בעריכת התשבצאי ליאור ליאני, אורחת: שרית סרי. בכנס תוצג לתשבצאים - חידת ראש העיר


מושבים המשלבים קטעי עיון ומופע מוסיקלי

טוב שהעולם גדול 
מופע השקה חגיגי לכבוד צאת ספר דיסק משיריו של המשורר אבות ישורון ובמלאת 20 לפטירתו. משתתפים: שי צברי, כרמי זיסאפל, ערן ויץ, רונה קינן ואלי מגן.
מפיקים נענע דיסק, ניצן זעירא

 שושנת פלאים
מופע משירי שאול טשרניחובסקי, במלאת 70 לפטירתו, בין המשתתפים: מיקה קרני, חני דינור, אורי בנאי, ניהול מוסיקלי: רמי הראל.
מנחה: קובי מידן, דברי עיון: הפרופ' אור ציון ברתנא, הדר' עמינדב דיקמן. בשיתוף הספריה הלאומית.


שפת ההומור שלי  - יום עיון לזכרו של ספי ריבלין

מושב ראשון
6 יוצרים-קומקיאים מציגים את טכניקת ההומור שלהם, בהרצאות קצרות בנות 15 דקות כל אחת:
הבמאי אילן רונן על שפת ההומור של ספי ריבלין
דנה מודן
איך הופכים חומרים מהחיים לסידרה קומית?
אבי הזמר על החיים האמיתיים של דמות פיקטיבית
רחלי רוטנר ואריאל וייסמן ההומור הויראלי פורץ גבולות
רועי בר נתן על המנגנון החיקוי של דמות: מה אני רואה כשאני מחקה

מושב שני
הומור וסטירה:
האם השתנו נושאי ההומור שלנו לאורךה שנים? האם השתנתה שפת הסטירה? מה מקומו של עולם האינטרנט?  ועד כמה משפיעות תוכניות הסטירה על חיינו? פאנל על סאטירה מאז ועד היום
בהשתתפות היוצרים ומבקרי הטלוויזיה: רענן שקד, רוגל אלפר עירית לינור. המהלך הדיון יוקרנו קטעים מתוך: "ניקוי ראש", "החרצופים", "ארץ נהדרת", "לאטמה", משחק מכור" ועוד.  


 הפקות המקור הגדולות של הכנס

"אומרים אהבה יש בעולם" אריק איינשטיין – משוררים ומשורר
במהלך הקריירה שלו הקליט אריק מעל 100 שירי משוררים בעיקר של אברהם חלפי, לאה גולדברג, נתן אלתרמן וחיים נחמן ביאליק. איינשטיין הצליח להנגיש את השירה העברית לכלל מעריציו ששרו באופן טבעי "עטור מצחך זהב שחור", או "הכניסיני תחת כנפך" כאילו היו שיחות חולין. גם את השירים שכתב איינשטיין בעצמו, הגדיר לאחרונה המשורר נתן זך, כ"שירה צרופה". על היכולת המיוחדת של אריק

איינשטיין לבחור טקסטים ולהעביר אותם להלחנה מתאימה ועל הביצועים המופלאים שלו, שהחדירו את השירה העברית לזמר הפופולארי, בערב עם היפים בשירי המשוררים שלו לצד שירים שהוא כתב.


בהשתתפות: יוני רכטר, שם טוב לוי, יצחק קלפטר, אתי אנקרי, יהלי סובול, ארז לב ארי, מאיה
בלזיצמן, ערן צור ורונה קינן.

עורך ומנחה: יואב קוטנר

מנהל מוסיקלי: עדי רנרט

על אריק ושפת השירה: רוני סומק ויענקל'ה רוטבליט.

במהלך הערב יעניק ראש העיר, מר דב צור, את  פרס ראש הערייה על יצירתיות בשפה העברית,
על שם מאיר אריאל.

ובתפקיד הראשי – העברית! - הקאמרי חוגג שבעים שנות תיאטרון ישראלי.

במסגרת כנס "לשון ראשון 7", מפיק התיאטרון הקאמרי אירוע מיוחד בו יבצעו שחקני התיאטרון קטעים ושירים ממיטב המחזאות הישראלית, שהוצגה על במת הקאמרי לאורך השנים  – מופע מתוצרת הארץ.

ההצגות הישראליות המקוריות מהוות בבואה להתפתחותה של השפה העברית, לעושר הלשוני שלה ולרבדיה השונים, כפי שבאו לידי ביטוי לאורך התקופות השונות. מחזאים ומשוררים ישראלים מהשורה הראשונה הציגו את יצירותיהם על במת הקאמרי מהפיוט והשירה ועד הסלנג היום יומי, שביחד הפכו לשפת התיאטרון הישראלי. בין היוצרים הבולטים בקאמרי: נתן אלתרמן, אברהם שלונסקי, חנוך לוין, נסים אלוני, משה שמיר, אפרים קישון, חיים חפר, יגאל מוסינזון ואחרים. 

המופע יכלול שירים וקטעים מתוך ההצגות: שלמה המלך ושלמיי הסנדלר, אסתר המלכה, עוץ לי גוץ לי, סאלח שבתי, לילה לא שקט, קזבלן, היה או לא היה, הכלה וצייד הפרפרים,  ועוד. ארוע שכולו חגיגה לתיאטרון הישראלי ולשפה העברית. 

מנחה: נתן דטנר
משתתפים (לפי סדר הא"ב) : אקי אבני, אלינור אהרון בן אבי, דור אוחיון, שרונה אלימלך, דביר בנדק, עירית בנדק, לילאן ברטו, אסף גולדשטיין, אילי גוליצקי, יוסי גרבר, רוני דותן, ציון חורי, אוהד יהודאי, הלנה ירלובה, שחר ישי, איציק כהן, יפעת כהן, רז למפרט, מוני מושונוב, אילן ממן, חנה מרון, יונה עטרי, מיי פינגולד, אופיר צמח, שני שאולי, איה שבא,  אסף שגב, אולה שור סלקטר, שמרית ששון, עמוס תמם.

עורך ומפיק: אבי גז, ניהול מוסיקאלי ועיבודים: יוסי בן נון, עיצוב תלבושות: יובל כספין, עיצוב תנועה: גיא אלון

נגנים:  יוסי בן נון, אוהד בן אבי, גלעד אפרת, שרון פטרובר, ליאת פרלוב

 

התערוכות
כמידי שנה, לקראת כנס 'לשון ראשון' העוסק בשפה העברית, מתגייסים חלליה הציבוריים של העיר המציגים אמנות ומספרים חזותית את סיפורה של השפה העברית.

בהיכל התרבות  מלוות את באי כנס 'לשון ראשון' -  ציטטות על העברית של אנשי רוח , לאורך ההיסטוריה העברית החדשה (אוצר: רוביק רוזנטל)

'אבני שפה'- תערוכה קבוצתית בגלריה העירונית לאמנות (רח' רוטשילד 7)
9  אמנים + אליעזר בן יהודה (כרך א' המוער של המילון) – מילון, אותיות, פונטים, ומשפטי מחץ בעברית לצד ציורים של ילדים מצביעים בכיתה.
אוצרת: אפי גן

'עבריתוש' - תערוכה קבוצתית בגלריה באכסדרת בניין העירייה (רח' הכרמל 20) – 7 אמנים (אמני רחוב בעיקר) אוצרת: חן בללי
 
'כתיבה תמה'- תערוכה קבוצתית בגלריה לאמנות בבית יד לבנים (רח' אחה"ע 20) - 4 אמנים.

אוצרת: קרן וייסהוז

 


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה