שליש ראשון – התחלה והסתגלות
השליש הראשון של ההיריון, הנמשך מהשבוע הראשון ועד השבוע ה-12, מתאפיין בעיקר בהסתגלות הגוף לשינויים הורמונליים ובתהליכי היווצרות העובר. כבר מהשלב הראשון, הגוף מתחיל לייצר כמויות גדולות יותר של הורמוני הריון כגון פרוגסטרון ואסטרוגן, שתפקידם לתמוך בהתפתחות העובר ובשמירה על ההיריון. בשלב זה עשויים להופיע תסמינים כמו בחילות בוקר, עייפות מוגברת ושינויים במצב הרוח. הביטוי בטן הריון לפי שבועות מתאים בדיוק לשלב הזה כי במקרים רבים כבר מתחילים לראות אותה מבצבצת, אף על פי שלעיתים השינוי החיצוני עדיין מזערי.
במהלך השליש הראשון, העובר מתפתח במהירות – מה שמתחיל כקבוצה של תאים הופך לעובר בעל איברים פנימיים, מוח ולב פועם, לכן, חשוב במיוחד להקפיד על תזונה עשירה בחומצה פולית, ויטמינים ומינרלים, שתומכים בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים. תזונה מאוזנת בשלב זה מסייעת להפחית סיכון למומים מולדים ובכלל, לשמור על בריאות האם ההריונית.
שליש שני – גדילה והתפתחות
השליש השני, מהשבוע ה-13 ועד השבוע ה-26, נחשב לרוב התקופה הנוחה ביותר בהיריון. במהלך שלב זה, רבים מהתסמינים המטרידים של השליש הראשון כמו בחילות ועייפות נוטים להיעלם, והאם ההרה מרגישה יותר אנרגטית. בשלב זה בטן הריון לפי שבועות בולטת יותר, בשלב הזה גם האם מתחילה להרגיש את התנועות הראשונות של העובר – רגע מרגש במיוחד שמחבר את ההורים לתהליך ההיריון.
במהלך שלב זה, העובר גדל במהירות – האיברים מתחילים לתפקד באופן עצמאי, המוח מתפתח והשלד מתקשח. השינויים הפיזיים אצל האם כוללים התרחבות הרחם ולחץ על האיברים הפנימיים, בנוסף, עלול להיווצר כאב בגב התחתון כתוצאה משינוי מרכז הכובד של הגוף. חשוב לדעת כי בשלב זה יש להקפיד על תזונה עשירה בסידן וחלבונים כדי לתמוך בגדילת השלד והשרירים של העובר. כמו כן, רצוי להתחיל לשלב פעילות גופנית מתונה כמו יוגה להריון, אשר מסייעת להקל על כאבי הגב.
שליש שלישי: הכנה ללידה
השליש השלישי, מהשבוע ה-27 ועד הלידה, מאופיין בהכנת הגוף לקראת האירוע הגדול: הלידה. בשלב זה, העובר שוקל יותר ומכין את עצמו לעולם החיצוני, כל מערכות גופו ממשיכות להתפתח ולהבשיל והוא מקבל מראה אנושי יותר. בשלב הזה הביטוי בטן הריון לפי שבועות מקבל משנה תוקף כי היא גדלה באופן משמעותי, והאם עשויה להרגיש לחץ מוגבר באזור האגן והתכווצויות קלות כהכנה לצירים.
השינויים הפיזיים כוללים גם קוצר נשימה, עקב לחץ של הרחם על הסרעפת, ובצקות בגפיים. במהלך השליש השלישי, ייתכנו גם תסמינים כמו צרבות ותכיפות במתן שתן, כתוצאה מהלחץ המופעל על הקיבה ושלפוחית השתן. חשוב מאוד להקפיד על מנוחה מספקת ולהימנע ממאמץ יתר. תזונה מאוזנת המכילה כמויות גדולות של ברזל ומגנזיום חשובה בשלב זה, כדי להבטיח רמות אנרגיה תקינות ולמנוע עייפות.
פירטנו כאן על כל שלבי ההריון ומה קורה בכל שליש. מוזמנים ללחוץ כאן לקריאה נוספת בנושא בטן הריון וגודל העובר לפי שבועות >
כיצד תתמודדו עם השינויים הרגשיים בכל שליש?
במהלך כל שליש של ההיריון, השינויים ההורמונליים יכולים לגרום לשינויים רגשיים, הכוללים תחושות שמחה, חרדה, עצב ולעיתים גם בלבול. התחושות הללו נורמליות לחלוטין ומשקפות את ההסתגלות הרגשית לתהליך ההיריון. כדי לשמור על איזון רגשי, מומלץ למצוא זמן לפעילויות מרגיעות כמו מדיטציה, יוגה, או אפילו טיול קצר בטבע. גם תמיכה מבני זוג, משפחה וחברים קרובה חשובה במיוחד בתקופה זו והכי חשוב לזכור – מדובר בתקופה שתעבור, תשתדלו ליהנות ממנה כמה שיותר ותגידו תודה על כל דקה של בטן הריון לפי שבועות וחבקו אותה.