Photo by Adi Goldstein on Unsplash
Photo by Adi Goldstein on Unsplash

מהו צו הרחקה?

קיימים מספר סוגים שונים של צווי הרחקה, כך שלמעשה ניתן לומר שהמושג – צו הרחקה, מתייחס למספר צווים עם משמעות אחת וברורה שהיא מניעת איום כלשהו מאדם מסוים.

אותו צו אוסר על המטריד לפנות אל מבקש הצו בכל דרך שהיא. כלומר, הוא אוסר עליו ליצור קשר בכל דרך, מונע קרבה פיזית ברדיוס מוגדר, מונע הטרדות במקומות שונים וכדומה.

 

רבים מאותן צווים ניתנים בעקבות מקרי אלימות במשפחה, אך כמובן שיש עוד הרבה מקרים אחרים בהם ניתן להגיש בקשה לצו מבית המשפט או מהמשטרה, בהתאם לנסיבות המקרה ולדחיפות מימוש הצו. בין הסוגים השונים עליהם נרחיב בהמשך, קיימים למשל צווים כמו צו למניעת הטרדה מאיימת, צו הרחקה משטרתי, צו להבטחת מדור שקט ושלו בתביעת מזונות ועוד.

 

מהם התנאים המשפטיים להוצאת צו הרחקה?

המקרים שיצריכו את הצעד הזה על מנת להבטיח את הביטחון של הנפגע, יהיו המקרים בהם מבקש הצו ירגיש מאוים או בסכנה ממשית ואף יוכל להוכיח את הדברים בעזרת מסמכים שונים ופירוט נסיבות המקרה בפני הגורמים המשפטיים. כאשר הסכנה קרובה והמצב דחוף – מוטב להגיש את הבקשה לצו הרחקה בפנייה מיידית למשטרה. לאחר בחינת המקרה ובמידה ואכן נשקפת סכנה ממשית, צו הרחקה משטרתי יהיה לרוב תקף לפרק זמן של עד 48 שעות, מה שיקנה לכם את הזמן לגשת לבית המשפט השלום או לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש בקשה לצו הרחקה לפרק זמן ארוך ומשמעותי יותר.

 

על מנת שהמשטרה ובית המשפט יענה לבקשת הוצאת הצו, חשוב להביא איתכם כל פרט, מסמך, הודעת טקסט או ראייה אחרת שיכולה לשמש כהוכחה לסכנה בה אתם נמצאים. ככל שתוכלו להוכיח את האיום בצורה ברורה ובלתי משתמעת לשני פנים, כך עולים הסיכויים שצו ההרחקה ינתן לכם במהירות ועד ההגעה לבית המשפט.

כיצד מוכיחים את הצורך בצו הרחקה בבית המשפט?

כמו בהרבה מקרים אחרים, כשמגיעים לבית המשפט העניין הוא להוכיח שמה שאתם מרגישים ואומרים מגובה בראיות רבות ככל האפשר. הנה למשל כמה הנחיות להוכחת הצורך בהוצאת הצו:

 

  • פנו קודם כל למשטרה – פנייה ראשונית ומיידית למשטרה לבקשת צו הרחקה משטרתי ומיידי, תוכל לעזור לכם גם בבית המשפט. חשוב להביא עמכם לבית המשפט את טופס התלונה שהוגש במשטרה.

 

  • אספו ראיות – כל הוכחה וראיה יכולה לעזור לכם לקבל את הצו מבית המשפט. הראיות יכולות לכלול למשל מסמכים רפואיים רלוונטיים, הודעות טקסט, תמונות, סרטונים, הקלטות וכל מה שיכול לעזור לכם להוכיח את הטענות שלכם.

 

  • היעזרו באנשי מקצוע – העזרה הטובה ביותר שתוכלו לקבל בשלב זה, היא ליווי וייצוג מקצועי ומנוסה של עורך דין לענייני משפחה. עו"ד אשר מומחה בתחום יכול לעזור לכם לבנות תיק תביעה חזק, לייצג אתכם בבית המשפט בצורה הטובה ביותר ולוודא שאתם לא נשארים חשופים מול האיום.

 

 

איך נערכת פנייה לבית המשפט לקבלת צו הרחקה?

צו הרחקה משטרתי ניתן כאמור באופן מיידי אך יהיה תקף לעד 48 שעות בלבד. לכן לאחר קבלתו יש להמשיך בתהליך ולפנות לבית המשפט על מנת לקבל צו שיכול להגיע לעד שנתיים או אפילו צו הרחקה לצמיתות בנסיבות מסוימות.

 

השלבים העיקריים בתהליך הגשת הבקשה כוללים:

 

  1. הגשת תלונה במשטרה.

 

  1. הגשת הבקשה לצו מבית המשפט לענייני משפחה או בית משפט השלום.

 

  1. דיון משפטי במעמד צד אחד לקבלת עד 7 ימי הרחקה ודיון במעמד שני הצדדים לבירור הארכת הצו.

 

  1. מימוש ומתן הצו על ידי בית המשפט, בו יפורטו כל התנאים, ההסברים והדיוקים. למשל, הצו יכלול פרטים כמו מקומות אליהם אסור למקבל הצו להגיע או להיות בקרבתם, אמצעי תקשורת בהן אסור לו ליצור קשר, תקופת תחילת וסיום הצו, איסור על אחזקת נשק במשך קיום הצו ועוד.