קרדיט-Photo by Talha Hassan on Unsplash
מהן צנטריפוגות?
קיימים סוגים שונים של צנטריפוגות, אך באופן כללי ניתן להגדיר אותן כמכשיר שמטרתו העיקרית היא הפרדת חומרים ורכיבים בתערובות נוזליות. התהליך מתרחש על ידי כוח צנטריפוגלי שמצטבר על ידי מהירות סיבובית של רכיב במכשיר שנקרא רוטור. במהלך הסיבובים המהירים, העיקרון הוא שחומרים קלים יעלו וישארו למעלה בעוד החלקים הכבדים או הצפופים יותר יצטברו בחלקה התחתון של מבחנת הבדיקה.
מכשירים אלו נפוצים כאמור בתחומים ובעולמות שונים, שעיקרם הוא הרפואה, המדע והטכנולוגיה. לכל תחום או מטרת שימוש, קיימות צנטריפוגות שונות עם מספר הבדלים ביניהם. שלושת הסוגים השונים והנפוצים הם:
- צנטריפוגה מקוררת – משמשת בעיקר למקרים בהם יש צורך לשמור על טמפרטורה אחידה במהלך פעולת הפרדת הרכיבים, למשל כמו בדגימות רגישות יותר כמו דגימות תרביות או בדיקות דם. מכשירים אלו נקראים כך למעשה, בגלל מערכות הקירור שמותקנות בהן ואחראיות על שמירת הטמפרטורה האחידה ועל בקרת הסביבה לשם הצלחת תהליך הבדיקה.
- צנטריפוגה שולחנית (סטנדרטית) – כאשר אנחנו מדברים על מעבדות ביולוגיות או מעבדות רפואיות, צנטריפוגות שולחניות יהיו הנפוצות ביותר. הסיבות לכך היא בין היתר מכיוון שמדובר במכשיר שמתאים לשימוש לעיתים תכופות, הוא לא גדול ולכן לא תופס הרבה מקום והוא מתאים למגוון בדיקות מעבדתיות כמו בדיקות דם, בדיקות ביולוגיות ובדיקות נוזלים אחרות. בנוסף, מכשירים אלו מאפשרים שליטה על רדיוס הסיבוב של הרוטור ובכך שליטה גדולה יותר ומדויקת בתהליך ההפרדה.
- צנטריפוגה המטוקריט – מכשירים אלו יהיו מיועדים לרוב לרופאים, למעבדות בדיקות דם ולצורך בדיקות רפואיות שונות. בין הבדיקות הנפוצות שמשמשות צנטריפוגות אלו היא בדיקה של כדוריות אדומות בדם. צנטריפוגות המטוקריט הן מכשירים קומפקטיים שמאופיינים בסל"ד גבוה במיוחד ובביצוע בדיקות בצורה מדויקת ומהירה.
איך הן משפרות את תוצאות הבדיקות?
צנטריפוגות למעבדות תורמות רבות לאיכות וליעילות של מעבדות רבות, רפואיות ומדעיות. בזכות אותם מכשירים מתקדמים, ניתן כיום להגיע לתוצאות מדויקות יותר, בצורה יעילה ומהירה יותר ולקבל תוצאות של בדיקות בפרקי זמן קצרים בהרבה ממה שהכרנו בעבר.
באמצעות הכוח הצנטריפוגלי ניתן כיום לשפר את תהליך הפרדת הרכיבים והחומרים בצורה טובה הרבה יותר, תוך שימוש בצורה אמין שניתן לסמוך על הדיוק שלו. המהירות של הכוח הסיבובי או במילים אחרות הסל"ד (סיבובים לדקה) בצנטריפוגות מסוימות, יכול להגיע לכ-10,000 ואף לכיוונים של 100,000 סל"ד כאשר מדובר בצנטריפוגות מתקדמות או אולטרה-צנטריפוגות.
אילו יתרונות מספקות הצנטריפוגות החדישות בשוק?
יש מגוון רחב של יתרונות משמעותיים אותן מספקות הצנטריפוגות המתקדמות והחדישות שקיימות היום בשוק. הנה כמה מהיתרונות הבולטים:
- יתרונות טכנולוגיים – בתחום הטכנולוגי, עצם העובדה שצנטריפוגות מתקדמות מגיעות למהירות סיבוב גבוהות כל כך, לצד הסוגים השונים והיכולת להתאים את המכשיר בדיוק לצרכים הנדרשים, מאפשרת דיוק טכנולוגי ויעילות ברמות הגבוהות ביותר בתחום.
- יתרונות פרקטיים – צנטריפוגות למעבדות או צנטריפוגות שולחניות למשל, יכולות להיות קטנות יחסית, נוחות לעבודה בזכות צגים דיגיטליים ומסכי הפעלה וכן להיות שקטות מאוד בזמן העבודה.
- יתרונות עיצוביים – זה אולי מעט פחות חשוב, אבל תמיד נחמד יותר להניח על השולחן במשרד, במעבדה או בכל מקום אחר מכשיר שנראה טוב מבחינה עיצובית ומתאים לאווירה של המקומות הייעודיים. העיצובים החדשניים של מכשירים רבים כיום בתחום והקומפקטיות שלהן, מאפשרות למקם אותם בנוחות במקומות שונים ומגוונים.