כל מגמות הרכבים החשמליים בשנת 2025
29.05.24 / 06:54

שוק הרכב החשמלי בישראל משתנה כל הזמן: אילו שינויים צפויים בשנה הקרובה? מה צופן העתיד וכמה רכבים נוסעים בכבישי ישראל כיום?

שוק הרכב החשמלי בישראל נמצא על סף רתיחה: מה יקרה כאן בשנה הבאה? כמה רכבים חשמליים יש בישראל – וכמה צפויים להיות ב-2030? מהם הכוחות שדוחפים את שוק החשמלי המקומי בעוצמה קדימה ומהם הכוחות שמאיימים לעכב? ומתי לא ייסעו כאן יותר רכבים מונעים בדלק?
נכון לכתיבת מילים אלו, שוק הרכב החשמלי בישראל צובר תאוצה במהירות, עם קפיצת מדרגה נוספת שצפויה כבר בשנה הבאה. מהן מגמות הרכבים החשמליים המסתמנות לשנת 2025 - ולעשור שיבוא אחר-כך? בואו נבדוק 6 מגמות מרכזיות:
- חדירה מהירה לשוק הישראלי
בסוף השנה החולפת (2023) התפעלנו כולנו משיעור החדירה של כ-17% לשוק הרכבים החשמליים בישראל . אלא שברבעון הראשון של השנה גדל שיעור זה לכ-25%, למרות מלחמה בצפון ובדרום. מה הלאה?
במשרד האנרגיה צופים שיעור חדירה של 30% ב-2025. בשנת 2030, עוד חמש שנים וחצי בלבד מהיום, צופים במשרד שיעור חדירה של 57% עד 90% לרכבים החשמליים, כ-1.29 מיליון רכבים על כבישי ישראל. ב-2040, לפי אותה תחזית, כל המכוניות על הכבישים כאן יהיו חשמליות.
- הסינים באים - ועוד איך
נתוני החדירה החד-משמעיים מגובים גם בשוק הרכב יד ראשונה, שמתחדש ב-2024 ביותר מ-30 דגמים חשמליים חדשים המיובאים לארץ, חלקם הגדול מסין שתופסת בשנתיים האחרונות את ההובלה בשוק הרכב העולמי בהשוואה ליצרניות הרכב אמריקאיות ואירופיות.
אם פעם, ממש לא מזמן, טסלה האמריקאית הובילה את שוק הרכב החשמלי בישראל במונחי מכירות, כיום מובילות את השוק שתי יצרניות סיניות: ג'ילי ו-BYD. הסינים, כך נראה, מציעים לשוק הרכב הישראלי הצעות ערך (איכות ומחיר) שאי אפשר לסרב להן. עובדה זו נכונה גם לאוטובוסים בתחבורה הציבורית בישראל, שרבים מהם הפכו כמעט בלי שהרגשנו בכך חשמליים ומתוצרת סין, אבל גם למגזר הציבורי, שם הודיעה המדינה לאחרונה כי תצטייד לראשונה גם ברכבים חשמליים סיניים כמו ג'ילי גיאומטרי C ודולפין של BYD, שיסופקו כרכב צמוד לעובדי מדינה. המדינה גם הכריזה על כוונתה להצטייד ברכבים חשמליים בלבד החל מ-2025, צעד שגם הוא עשוי להשפיע מהותית על השוק המקומי.
- כניסה של רכבי יוקרה חשמליים
מעבר ל"מגמה הסינית", השנה הנוכחית והשנה הבאה בשוק הרכב החשמלי בישראל מבליטו ויבליטו כניסה של רכבי יוקרה חשמליים לשוק. עיינו ערך הדגמים שצפויות להשיק אסטון מרטין, ב.מ.וו וזיקר, מותג היוקרה החשמלי של ג'ילי.
מגמה זו מעידה על התבגרות של שוק המכוניות החשמליות בישראל. רכבי יוקרה חשמליים מתחילים להיתפס כאן, כמו במקומות רבים אחרים בעולם, כסמל סטטוס חדש וידידותי לסביבה. שינוי זה עשוי לבוא לידי ביטוי בהאצת החדשנות בשוק הרכב החשמלי, בהגברת התחרות בשוק ובפיתוח תשתיות הטעינה הבעייתיות בשוק הישראלי (ראו הרחבה בהמשך).
- בדרך לאיסור על מכירת רכבי בנזין?
שיעור מכוניות הבנזין בנורבגיה עומד כבר כיום על כ-8% בלבד. נורבגיה, שלא מבזבזת זמן, הודיעה על איסור מכירת רכבי בנזין החל מ-2025. כל זאת לאחר כחצי עשור של צעדים כלכליים אגרסיביים לטובת הרכבים החשמליים, שכללו הקלות מס ושורה של הטבות לנוהגים ברכב חשמלי.
כמה מדינות יילכו בעקבות נורבגיה – ויאסרו בעתיד הקרוב מכירת רכבי בנזין ודיזל. בריטניה סימנה את 2030, האיחוד האירופי העדיף את 2035. גם בישראל נשמעו קולות בכיוון זה, אבל כפי שנראה מיד העניינים כאן מסובכים קצת יותר.
בינתיים, וזה חשוב לא פחות, יצרניות הרכב הגדולות מיישרות קן עם המגמה: ג'נרל מוטורס, פיאט ו-וולוו כבר הודיעו כי יפסיקו לייצר מנועי בנזין ב-2030. אאודי תעשה זאת כבר ב-2026.
- ישראל וארה"ב נגד הזרם?
דווקא על רקע המגמה הברורה באירופה של דהרה לאנרגיה ירוקה, מאכזב לראות שבמדינת ישראל דווקא העלו את מחירי המכוניות החשמליות, באמצעות עלייה במס קנייה מ-20% ל-25%. בנוסף, החל מ-2026 ייכנס כאן לתוקף מס נסועה, שיחייב נוהגים ברכב חשמלי בתשלום לפי קילומטרים.
גם בארצות הברית דברים פחות ברורים בתחום זה, עם עלייה במכירות המכוניות ההיברידיות על חשבון החשמליות. לפי הערכות, נתח השוק של ההיברידיות בארה"ב צפוי להגיע ל-20% ב-2025, לעומת 14% בלבד לחשמליות.
- צוואר הבקבוק בטעינה החשמלית
בכל הכבוד למס הנסועה, נראה שהמכשול העיקרי שעדיין ניצב בפני השתלטות כלי הרכב החשמליים על שוק הרכב בישראל הוא דווקא עמדות הטעינה - יותר נכון, היעדרן של עמדות כאלו.
לפי תחזית משרד האנרגיה, ינועו על כבישי ישראל עד סוף 2025 כ-300 אלף כלי רכב נטענים, מהם כ-200 אלף רכבים חשמליים. רכבים אלה יצטרכו כ-1,600 עמדות טעינה מהירות וכ-4,300 שקעי טעינה איטיים. בפועל, קיימים כיום מעט יותר מ-600 עמדות מהירות ו-3,600 עמדות איטיות בלבד.
בשנת 2030, אם תהיתם, יידרשו כאן כ-9,000 עמדות טעינה מהירות. וכך, בעוד שמדינות אירופה המתקדמות פותחות ארנקים ומשקיעות מאות מיליוני יורו לשיפור הפריסה וסבסוד הטעינה, בישראל מקדישים לנושא בינתיים פחות מ-20 מיליון שקל בשנה. הציון: בלתי מספיק.
בשורה התחתונה, מבט על שוק הרכבים החשמליים בישראל 2025 לא מותיר הרבה מקום לספק: החדירה החשמלית לשוק הישראלי מהירה, בלתי הפיכה וסינית בעיקרה. המכשול המרכזי הניצב מול השוק החופשי הוא דווקא המדינה, שהייתה אמורה לברך על ההפחתה משמעותית בזיהום האוויר, אבל מעדיפה כנראה להסתכל רק על הטווח הקצרצר, לחשוש מאובדן מיסוי בדלק ולהימנע בשלב זה מהשקעה מסיבית הכרחית בתשתיות הטעינה בישראל. חבל, לא?