קרדיט-Photo by Annie Spratt on Unsplash
קרדיט-Photo by Annie Spratt on Unsplash

מהן ההגדרות המשפטיות של תושב חוץ?

באופן כללי, תושב ישראל הוא מי שבאופן טבעי מרכז חייו מנוהלים בארץ ישראל. עם זאת, קיימים משתנים רבים שיכולים להשפיע על ההגדרה ובכדי לעשות סדר נבהיר קודם כל שקיים הבדל בין ההגדרה לתושב חוץ על פי משרד הפנים, לבין זו המבוססת על פקודת מס הכנסה. בעבר, התחום היה מעט פשוט יותר מכיוון שעבודה בחו"ל הייתה נחלתם רק של אנשים בודדים שרובם השתייכו לדיפלומטיה וכדומה. היום המציאות בשטח היא שונה לחלוטין ולכן הצורך להגדיר את הנושא בצורה ברורה יותר עלה בהתאם.

 

אלו הן ההגדרות לתושב חוץ מבחינת מס הכנסה:

 

  • כל אזרח ישראלי אשר נכח מחוץ לשטח מדינת ישראל לתקופה של לפחות 183 ימים, בשנת המס הנוכחית או הרלוונטית וכן בזו שאחריה.

 

  • על אותו אדם לקיים ולנהל את מרכז כובד חייו מוץ למדינת ישראל. כלומר, מעבר לפרק הזמן האמור בסעיף הקודם, נבחנים גם מאפיינים נוספים כמו קשרים אישיים, חיי חברה, משפחה, מגורים ועוד.

 

 

כיצד מתבצע מיסוי הכנסות משכר עבודה לתושב חוץ בישראל?

חישוב מיסוי תושב חוץ מורכב ממספר פרמטרים שונים שקובעים לבסוף את גובה וצורת המיסוי. בצורה הכללית של המיסוי, כל נישום ישלם מיסים לפי התושבות שלו או לפי המדינה בה הוא מוגדר כתושב. בנוסף, נישום צריך גם לעיתים לשלם מיסים על פי המקום בו מיוצרת ההכנסה שלו.

 

כאשר מדובר במיסוי תושבי חוץ מתקיים שילוב מסוים בין הדברים, כלומר אדם יכול לשלם גם במדינת התושבות שלו או במדינה בה הוא נקרא אזרח וגם במדינה בה הוא מנהל את מרכז חייו ושם הוא מפיק את משכורתו. בנקודה זו חשוב להבין שני דברים חשובים – הראשון הוא שקיימות בין ישראל לבין מדינות שונות אמנות שונות שמטרתן למנוע תשלומי כפל מס, מדינת ישראל חתומה על אמנות מס או הסכמים בינלאומיים דומים עם מעל ל-55 מדינות שונות בעולם.

 

הדבר השני שחשוב להבין הוא מה בדיוק נחשב להכנסות שמקורן בישראל או הופקו במדינה. התשובה היא שכיום לרשות המיסים יש מספר רחב מאוד של כלים וכללים על מנת לקבוע בדיוק את זה. כלומר, רשימה ארוכה של תקנות קובעת האם הכנסה חייבת מס במדינה בה היא הופקה בחו"ל, או שאותה הכנסה מקורה בארץ ולכן חבות המס היא בישראל.

 

 

אילו סוגי הכנסות חייבים במס ואילו פטורים קיימים עבור תושבי חוץ?

יש סוגים שונים ומגוונים של הכנסות שחייבות במס בישראל ו\או בחו"ל, על פי הקריטריונים אותם הזכרנו ובהתאם לאמנת המס בין ישראל לאותה מדינה. העיקר הוא שכאשר תושב חוץ מפיק את הכנסותיו בישראל ומרכז חייו מנוהל פה במדינה, כך גם חבות המס תהיה ישראלית.

 

עם זאת, קיימים פטורים שונים והטבות מס שונות אותם מציעה מדינת ישראל, כאשר המטרה המרכזית בכך היא משיכת השקעות זרות והכנסת כספים נוספים למשק ולשוק הישראלי. בין הפטורים והטבות המס השונות למיסוי תושבי חוץ ניתן למשל למצוא אמנות מס בינלאומיות שונות, פטור ממס על מכירת מניות השייכות לחברות מהארץ, פטור ממס על רווחי פיקדונות בנקאיים, פטור על יחידות המוחזקות בקרנות נאמנות פטורות ממס ועוד.

 

לסיכום – מהי הדרך הנכונה להתמודד עם מיסוי תושב חוץ?

במידה וגם אתם מבולבלים לגבי הנושא המורכב, אתם ממש לא לבד. אנשים רבים פרטיים, חברות ואפילו ארגונים גדולים בוחרים לא להתמודד עם כללי המס הבינלאומי לבד ונעזרים באנשי מקצוע שילוו אותם בתהליך. ליווי של עו"ד מיסים למשל, יוכל למנוע מכם לשלם מס שאולי אינכם חייבים בו, להבין את המצב בצורה טובה יותר, להתנהל חכם יותר ולהימנע מעבירות מס שונות מחוסר ידיעה או הבנה ובעיקר לחסוך מכם המון כאבי ראש.