מהו גז ראדון?
ראדון שמוכר גם בשמו השני כ-Rn 222, הינו גז אציל, רדיואקטיבי שאין לו ריח, צבע או טעם. הגז קיים ונפלט כמעט מכל סוגי הקרקע ובמיוחד מחומרי בנייה כמו בטון, קרמיקה, מלט ועוד. בגלל שהוא נפלט מהרצפה או מהקרקע, הסבירות היותר גבוהה לריכוזים גבוהים שלו תהיה בבתים או חללים צמודי קרקע, מרתפים, מקלטים וכן בחדרים אטומים או לא מאווררים כמו ממ"ד.
המשרד להגנת הסביבה קבע מספר פעולות והנחיות, בכדי להגן על האוכלוסייה ולהעלות את המודעות בצורך לבדיקות גז ראדון תקופתיות. באופן עקרוני, גז ראדון נמצא כמעט בכל סביבה בה אנחנו חיים כולל במקומות פתוחים, אך הסכנה לבריאות שלנו גוברת כאשר הריכוז שלו גבוה או כזה שעובר את הכמות המרבית שקבע המשרד להגנת הסביבה ועומד על 200 בקרל\מ"ק בבתי מגורים. הימצאות של הגז בריכוז גבוה, עלולה להוביל לבעיות בריאותיות ואף לסרטן ריאות.
איך אפשר לבדוק את רמות הגז בצורה פשוטה?
בדיקת גז ראדון תתבצע לרוב בחדרים צמודי-קרקע, בממ"דים, במרתפים, בחדרים אטומים ולא מאווררים וכן לפני כניסה לבית, דירה או מבנה חדש כחלק מהדרישות בטופס 4. את הבדיקה עצמה חשוב מאוד שיבצע בודק מוסמך מטעם המשרד להגנת הסביבה שמחזיק ברישיון עדכני, או מכון בדיקה מוסמך המעניק שירותי בדיקות שונות בענף הבנייה.
קיימים 2 סוגם של בדיקות עם מספר הבדלים ביניהם – בדיקה קצרת טווח ובדיקה ארוכת טווח.
בנוסף, קיימת אפשרות נוספת לבדיקה והיא לעשות זאת בעצמכם. בדיקה עצמית תכלול לרוב קנייה של גלאי ייעודי מיוחד אותו ניתן לרכוש ממכוני בדיקה מוסמכים, מבודקים שונים ואף לרכוש אחד באופן עצמאי מהאינטרנט או מחנויות שונות. במידה ובחרתם לעשות זאת בעצמכם, וודאו שאתם רוכשים גלאי שמתאים לחלל אותו אתם לבדוק, לגודל שלו ולאיכות הגלאי. בנוסף, חשוב לדעת שאם הבדיקה מיועדת לטופס 4, יש צורך בבדיקה על ידי בודק מוסמך בלבד.
מהם הסימנים שיכולים להעיד על הימצאותו?
מכיוון שאין לו ריח, צבע או טעם, קשה מאוד לזהות סימנים מוקדמים או וודאיים להימצאותו של הגז. בגלל הקושי בזיהוי הסימנים שלו, הצורך בבדיקה בעזרת מכשירים וגלאים מיוחדים הוא גדול בעיקר במקומות אטומים או צמודי קרקע.
הנה כמה גורמים שיכולים להשפיע על רמת ריכוז גז הראדון בחללים ומבנים:
- סוג הבנייה – כל מה שקשור לחומרי הבנייה בהם עשו שימוש, לשיטת הבנייה ואיכותה, לעובי הקירות והרצפה, למערכות גז, ביוב, חשמל או צנרת של מים בקרבת הבית, למפרט הבנייה ועוד.
- סוג הקרקע – סוגים שונים של קרקעות פולטים ריכוזים ברמות שונות של הגז. פליטת הגז מהקרקע תלויה בעיקר בלחץ האוויר, בלחות המצויה בו ובטמפרטורה.
- אוורור – חדרים וחללים אטומים ולא מאווררים נוטים להיות בסכנה גדולה יותר, גם אם אינם צמודי קרקע. למשל כמו חדרים שאין בהם תחלופת אוויר, או קצב פתיחת דלתות וחלונות נמוך.
- מפלס – הגובה של החלל או המבנה ביחס לקרקע. מרתפים, חללים הבנויים מתחת לאדמה וכדומה יהיו חשופים לריכוזי גז גבוהים במידה רבה יותר.
אילו פעולות יש לנקוט במקרה של חשש להימצאות ראדון בבית?
ראשית, חשוב להבין שהחשיבות של זיהוי גז ראדון בזמן היא גדולה מאוד. בדרך זו תוכלו למעשה להבטיח את בריאות המשפחה שלכם או של כל מי שמתגורר בבתים עם פוטנציאל סכנה גבוה.
הפעולה הראשונה והחשובה ביותר היא כמובן לבצע בדיקת גז ראדון וההמלצה היא לעשות זאת על ידי מכוני בדיקה מוסמכים או בודק בעל רישיון עדכני מהמשרד להגנת הסביבה. במידה ויש חשש להימצאות הגז ובכדי למנוע את הסיכון הבריאותי הקשור לחשיפה אליו מומלץ לשמור באופן קבוע על תחלופת אוויר מספקת על ידי חלונות פתוחים, מערכות אוורור, וונטות וכדומה. בנוסף, מומלץ לבדוק אם קיימים סדקים ברצפה או בקירות במקומות שונים בבית ובמידה שכן לאטום אותם היטב.