באילו מקרים יש צורך בוועדת אפיון וזכאות?
13.10.22 / 12:11
הורים רבים לילדים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים נאלצים להתמודד עם אתגרים לא פשוטים בכל תחומי החיים ובפרט במסגרות החינוך וההעשרה. תהליכי הלמידה של ילדים אלו שונים ביעילותם ובשיטות הפעולה הנהוגות עבורם מתוך הבנה שזו הדרך האפקטיבית ביותר לסייע להם לצלוח את תקופת המסגרות הלימודיות בהצלחה רבה ככל הניתן. עד שנת 2018, הופעלו ברשויות המקומיות ועדות השמה שרק איור שלהן זיכה את ילדי החינוך המיוחד במסגרות מתאימות. אמנם החל משנת 2019 הוחלפה ועדת ההשמה בוועדת אפיון וזכאות הנגזרת מחוק החינוך המיוחד.
מה תפקידה של ועדת אפיון וזכאות?
- הוועדה בוחנת את התלמיד על פי יכולותיו התפקודיות בכל ההיבטים ומאפיינת את הצרכים שעליהם הוא זכאי לקבל מענה מיוחד.
- הוועדה מחליטה על זכאותו של התלמיד לקבל שירותי חינוך מיוחד בהתאם למגבלות שנמצאו.
- לאפיין את השירותים אותם יקבל התלמיד בעל המוגבלויות אשר לומד במסגרת חינוכית רגילה.
באילו מקרים מטפלת הוועדה?
- הפרעות התנהגותיות
- לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז
- מוגבלות שכלית והתפתחותית
- עיכוב התפתחותי בכל ההיבטים
- מוגבלות המתבטאת בנכות (עיוורון, חירות, אוטיזם)
- הפרעות נפשיות
- מצבים בריאותיים נדירים
מה ניתן לקבל בוועדת אפיון וזכאות?
- אישור הועדה ללמוד במסגרות חינוך מיוחד המתאימות לצרכים והמגבלות של התלמיד.
- אישור הועדה להעביר את התלמיד למוסד חינוכי אחר המתאים יותר לצרכיו כפי שאופיינו בוועדה.
- בוועדה ניתן לדון בערעורים על החלטות ועדת שילוב מוסדית.
מי רשאי להפנות תלמיד לוועדת אפיון וזכאות?
מסגרת חינוכית רשאית להפנות תלמידים ל- וועדת אפיון וזכאות רק לאחר שמיצתה את כל סל הכלים שלה בניסיון לשילובם האורגני במסגרת. על המסגרת להגיש את התלמיד לוועדה בצירוף מסמכים שונים שיוכיחו את ההתנהלות התקינה בעניינו. הגורם המפנה יכול להיות אחד מאנשי הסגל הישירים של התלמיד כמו מחנך, יועץ או מנהל.
הורים מודאגים רשאים לפנות לקבלת פתרון על ידי ועדת אפיון וזכאות כדי לאפר לילדיהם את התנאים הטובים ביותר להתפתחות על אף מוגבלותם. כמוהם גם ארגונים ציבוריים המוכרים בחוק החינוך המיוחד וכן רשות החינוך המקומית.
מה חשוב לבצע טרם ועדת אפיון וזכאות?
בשל תהליכי הבדיקה שהנערכים בכל ועדת אפיון וזכאות ללא יוצא מן הכלל, ניתן להיערך ביעילות על ידי הצגת מסמכים ועדויות כמו אבחון פסיכולוגי, פסיכו - דידקטי, מסמכים רפואיים רלוונטיים ועוד. על המשפחה של התלמיד להכיר בכך שייתכן ויבקשו ממנה לעשות אבחונים באופן פרטי וכן יבדקו את יכולתה לשתף פעולה עם הפתרונות האפשריים. ועדת אפיון וזכאות צריכה להתחשב בעמדת המשפחה שכן הם אלו שיהיו רשת ההגנה והתמיכה הטובה ביותר עבור התלמיד.
מכונים רבים מציעים שירותים כוללים ומקיפים של כלל האבחונים הנדרשים להציג בעת הועדה. מכונים אלו הם מקצועיים ואמינים אך יש לבחור מבניהם את זה שיתאים ביותר לתלמיד וצרכיו.