העניין הוא שיש מי שיחוו את החוויה הזו פעמים רבות ובמקרים חמורים, מי שיסבלו משיתוק שינה עלולים לסבול גם מקוצר נשימה, מה שיכול להפוך לסכנה של ממש. אנחנו כאן כדי להסביר מה המקור לתופעה הזו ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה בצורה נכונה. אם אתם רוצים לשמוע עוד, המאמר הבא יעשה לכם סדר. אנחנו מתחילים עכשיו.
מה בעצם קורה באירוע מהסוג הזה
אז מה זה בעצם שיתוק שינה? שיתוק שינה יכול להופיע ברגעים לפני הכניסה לשינה עמוקה או דווקא ברגע היקיצה. כאשר אנחנו, בני האדם, נמצאים במצב של שינה עמוקה, מה שאנחנו קוראים לה שנת REM, הגוף כמו נועל את עצמו, כדי שלא נזוז בזמן השינה ולא נגרום לעצמנו סוג של נזק. מה שקורה הוא שאנחנו יכולים לחלום, לעיתים חלומות מלהיבים וכאלו שאנחנו עושים בהם הרבה פעולות, אבל הלכה למעשה, אנחנו לא זזים כלל. מה שקורה באירוע של שיתוק שינה הוא שהגוף עדיין נמצא בנעילה הזו, כאשר המוח כבר עירני לחלוטין. כפועל יוצא, אנחנו נראה עליה בתחושות כמו חרדה, סטרס וכיוצא באלו. אנחנו נראה מקרים בהם יש עליה בחזיונות בעתה וכיוצא באלו, מה שמגדיל את תחושת חוסר הנוחות והקושי. יש מי שיסבלו משיתוק בנשימה, מה שכמובן, יכול להביא לאירועים קשים ומסוכנים ממש. יש דרכים להתמודד עם התופעה הזו ובעיקר, חשוב לדעת כי אתם לא 'משוגעים'. אנחנו מדברים על תופעה שכיחה וכזו שאפשר לכנות כמעט 'נורמלית', מה גם שיש הרבה מה לעשות כדי לשפר את המצב.
אז מה אפשר לעשות?
חלק מהסיבה לעליה בתופעות מהסוג הזה נעוצה בעובדה כי אנחנו חיים בעידן בו אנחנו לא שמים מספיק דגש על החשיבות של שינה טובה. בלי לישון טוב, אנחנו פוגעים בעצמנו ויוצרים ממש נזק ארוך טווח. אבל בעידן תחרותי ואינטנסיבי כל כך, רבים מעדיפים לישון פחות וכביכול 'לעשות יותר'. מה שבפועל מייצר לא מעט נזק. לכן, בשלב הראשון, ההמלצה היא לעשות מה שאפשר כדי ליהנות משינה סדירה של בין 7-8 שעות בלילה. אם אתם יכולים, עדיף שתאפשרו לעצמכם ליהנות מיקיצה טבעית ולא כזו שנגרמת על ידי השעון המעורר. כך אנחנו יודעים כי המוח סיים את מעגל השינה המלא שלו והצליח להתעורר באופן מלא לבד. זה לא תמיד אפשרי כמובן, אבל אם אתם יכולים לנסות להרגיל את הגוף לכך זה עדיף.
השתדלו לצאת להליכה כאשר אתם קמים בבוקר או ליהנות מחשיפה לשמש. כאשר העיניים שלנו נפגשות עם השמש בבוקר, מתחיל כמו מעגל חדש בשעון הפנימי שלנו, מה שמוביל לכך שבלילה נרדם בקלות רבה יותר. המלצה נוספת היא לעשות מדיטציה לפני הכניסה לשינה. מדיטציה לא צריכה להיות ארוכה, אתם ממש יכולים לנסות לערוך תרגילי נשימה של עשר דקות בסך הכל. אתם תראו איך עם הזמן תחושות החרדה והסטרס יורדות משמעותית ואיך אתם סובלים פחות מתופעות מהסוג הזה. המלצה נוספת היא לעשות מה שאפשר כדי להימנע מתשישות כרונית, מה שגם כן נמצא יעיל בניסיון להפחית תופעות כמו שיתוק שינה.
מה קורה עם התופעה חוזרת
קודם כל, כל עוד אתם לא סובלים משיתוק בנשימה, הרי שלא מדובר על תופעה מסוכנת ולכן, נסו לעשות מה שאתם יכולים כדי להירגע ולנשום עד שהחוויה תעבור. זה אמנם לא פשוט, אבל עם זמן ותרגול זה לחלוטין אפשרי. שנית, אם אתם סובלים מהתופעה והיא חוזרת שוב ושוב, אתם יכולים לפנות לטיפולים כמו למשל, CBT ואחרים, אשר נמצאו יעילים בניסיון להתגבר על הסימפטומים.