הקשר בין סיבים תזונתיים, אלוורה ובריאות מערכת העיכול
12.07.21 / 11:48
למזון שאתם אוכלים ולאורח החיים יש השפעה עצומה על בריאות מערכת העיכול. פעילות גופנית קבועה, שמירה על מאזן נוזלים תקין ותזונה המכילה שפע של מזון צמחי חיוניים לשמירה על בריאות מערכת העיכול. שני מרכיבים צמחיים – סיבים תזונתיים ואלוורה מסייעים לתמיכה בבריאות מערכת העיכול.
מהם סיבים תזונתיים?
סיבים הם החלק המבני של הצמח, לכן הם נמצאים במזון בריא דוגמת פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים. רוב האנשים חושבים על סיבים תזונתיים כמסייעים בתהליך העיכול, ואכן, סיבים מסוימים עושים בדיוק פעולה זו. אך לא כל הסיבים התזונתיים פועלים בדיוק באותה צורה, קיימים שני סוגי סיבים, מסיסים ובלתי מסיסים, שניהם תורמים לבריאות מערכת העיכול בדרכים שונות:
סיבים מסיסים: נמצאים במזונות דוגמת תפוחים, תפוזים, גזר, תפוחי אדמה, שיבולת שועל, שעורה וקטניות; הם מתעבים ומתנפחים כאשר הם באים במגע עם נוזלים. כאשר אוכלים אותם הם צוברים נפח בסביבה המימית של מערכת העיכול ומסייעים ביצירת תחושת שובע. סיבים מסיסים גם מאטים את ספיגת הסוכר מזרם הדם, כך שהם יכולים לסייע בשמירה על רמות הסוכר בדם. בנוסף, סיבים מסיסים גם מעודדים את צמיחתם של החיידקים הטובים (הפרוביוטיקה) במערכת העיכול - בכך שהם משמשים מצע מזון לשגשוג החיידקים הטובים.
סיבים בלתי מסיסים: גם הם תומכים בבריאות מערכת העיכול באופן שונה. סיבים בלתי מסיסים אינם מתמוססים במים - במקום זאת, הם פשוט סופחים מים בדרכי העיכול התחתונות, מה שהופך את הסיבים לגדולים יותר. סיבים אלה - שנמצאים ברוב הירקות והדגנים המלאים - מזרזים את מעבר הפסולת במערכת העיכול ובכך מסייעים בשמירה על יציאות סדירות.
כיצד לשלב בתפריט יותר סיבים תזונתיים?
צריכת הסיבים המומלצת למבוגרים היא בערך כ-30 גרם סיבים ביום, אך הצריכה הממוצעת עומדת על רק כשליש מכך. סגנון החיים העמוס שלנו הוא חלק מהבעיה. כשאנחנו אוכלים "על הדרך", לרוב אנחנו אוכלים פחות פירות עשירים בסיבים, ירקות ודגנים מלאים שזמינים לרוב בבית.
מכיוון שגופנו זקוק לשני סוגי הסיבים מומלץ לאכול מגוון עשיר של פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים. נסו לכלול בכל ארוחה חטיף, פרי או ירק, הוסיפו מעט קטניות למרק או לסלט, והעדיפו דגנים מלאים על לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה "לבנים" ומעובדים. לא רק שתצרכו את שני סוגי הסיבים, תוכלו גם ליהנות מהוויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון שמזונות בריאים אלה מכילים.
כמו כן, ניתן להשתמש בתוסף מזון המספק סיבים תזונתיים להשלמת הצריכה היומית המומלצת.
אלוורה מסייעת בשמירה על בריאות מערכת העיכול
אלוורה ידועה גם היא ביכולתה לסייע בחיזוק מערכת העיכול, מכיוון שהיא מסייעת בספיגת חומרים מזינים ובשמירה על בריאות מערכת העיכול הכוללת. כאשר מזונות עוברים במערכת העיכול, חומרים מזינים ומים נספגים במעיים כך שהגוף יכול להשתמש בהם, בעוד הפסולת עוברת דרכם.
כשהיא נצרכת דרך הפה, אלוורה זמינה במספר צורות הכוללות מיץ אלוורה, תרכיז נוזלי, או כתמצית אלוורה מיובשת המיועדת לערבוב עם משקאות דוגמת מים ותה. לסוגי אלוורה מסוימים יש טעם קליל ומרענן שמעודד אתכם לצרוך יותר נוזלים. בדרך זו, אלוורה ממלאת תפקיד כפול עבור מערכת העיכול שלכם – תומכת בבריאות מערכת העיכול ומשפרת את מאזן הנוזלים.
מאת: סוזן בוורמן, נשיאה משותפת, הדרכת תזונה גלובלית, הרבלייף העולמית