25.10.17 / 09:05
הבניין ברחוב אחד העם משופע רמזים לעברו ההיסטורי * עם השנים, הבניין התיישן והתקלף * במסגרת פרויקט שיפוץ החזיתות העירוני, נצבע, כמתבקש, בצבעי כחול ולבן * פסל תיבת הנגינה המפורסם, בחזית הבניין, עבר טיפול אומנותי מיוחד * בשבוע הבא יחנך הבניין במעמד ראש העירייה, דב צור והתזמורת הראשונה בתקופת היישוב- האורקסטרה.
הפרויקט העירוני "שיפוץ חזיתות" הגיע כבר ל-250 בניינים, אחד מהם היסטורי במיוחד. הבניין ברחוב אחד העם 14, נבנה על שטח הצריף שבו התגורר שמואל כהן, מי שחיבר בין לחן התקווה למילותיו של נפתלי הרץ אימבר. כשנבנה הבניין ב-1978, ניתנה התייחסות רבה לעברו ההיסטורי של המקום. בחזית הבניין הוצמד פסל של תיבת נגינה, על המעקות פורזלו תווי נגינה היוצרים את מנגינת ההמנון ופסיפס כחול לבן תחת המרפסות.
ברבות השנים, הבניין התיישן, סר חנו ומראהו הוזנח. לאחרונה פנו דיירי הבניין לאגודה לתרבות הדיור בעיריית ראשון לציון וביקשו להצטרף לפרויקט העירוני המוצלח שכל תכליתו להתגבר על כשלי השוק במקרים בהם דיירים מעוניינים לשפץ הבניין אך לא יכולים לעשות זאת באמצעות תמ"א 38, אם מסיבות של אי הסכמה בין דיירים, הגבלות טכניות חוסר כדאיות ליזמים ועוד.
כיאה לבניין שטומן בחובו מורשת ציונית לאומית, הוכנה תוכנית ייחודית על ידי משרד אדריכלים ריגלר, שמצד אחד מטפלת בחידוש ושיפוץ חזית המבנה והלובי ומצד שני מעניקה מקום של כבוד לסיפור של אחד מדייריו.
הבניין, כמתבקש, נצבע בצבעי דגל המדינה- כחול ולבן, באדיבות חברת נירלט. תיבת הנגינה עברה טיפול אומנותי ייחודי על ידי האמן ניר אדוני המתמחה בעבודות המשלבות מתכת ותאורה. יש לציין כי כל התהליך נעשה בשיתוף הדיירים וגורמים מקצועיים בעירייה, לרבות מוזיאון ראשון לציון, מחלקת שימור והגלריה העירונית.
ביום שני הקרוב (30.11.17) יחנך הבניין במעמד ראש העירייה, דב צור, סגן ראש העירייה- איתן שלום, מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור- ראובן צדוק וגולת הכותרת- התזמורת הראשונה של המושבה ראשון לציון, האורקסטרה, שתלווה את המאורע עם שירי ארץ ישראל וכמובן- שירת התקווה. האירוע פתוח לציבור.
ראש העירייה, דב צור, שרואה חשיבות רבה בשימור המורשת של העיר ובעיקר בלבה ההיסטורי, אמר: "מתפקידנו לעשות הכל כדי לשמר את ההיסטוריה הענפה של המושבה ראשון לציון ושל מייסדיה. כמי שנולד וגדל בעיר הזאת, שמתי לי למטרה להפיח רוח חיה בלב העיר ההיסטורית, במקום שבו הכל החל. פרויקט שיפוץ החזיתות נולד מהצורך לתת מענה לתושבי העיר המתגוררים במרכז העיר הוותיק וזאת כחלק ממדיניות ההתחדשות העירונית אותה אנו מקדמים".
מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, ראובן צדוק, הוסיף: "אני מברך על סיום העבודות בבניין ההיסטורי שמהווה אבן דרך במורשת שלנו, זוהי גאווה גדולה לנו ולעיריית ראשון לציון. האגודה לתרבות הדיור שמחה לקחת חלק בשיפוץ מאות בניינים ברחבי הארץ ותמשיך ללוות את ועד הבית גם עם תום השיפוצים. אני רוצה להודות לראש עיריית ראשון לציון, מר דב צור, על שיתוף הפעולה וקידום מטרות האגודה לתרבות הדיור בעירו".
בעיריית ראשון לציון מזמינים ועדי בתים לקחת חלק בפרויקט העירוני במסגרתו כל דייר נוטל הלוואה בגובה 30 אלף ₪ שתוחזר על פני תקופה של 10 שנים ללא ריבית. את הדיירים מלווים האגודה לתרבות הדיור בעיריית ראשון לציון בראשות צביקה ברקוביץ' ומשרד ריגלר אדריכלים המסייע בקבלת הסכמה מכל הדיירים. יש לציין כי הדיירים לא רק מרוויחים בניין מחודש אלא גם זינוק בערך הדירה. מבדיקה באתר מדלן מבציעה על עלייה בערך הדירות בשיעור שבין 7% עד 15% והיו אף דוגמאות לזינוק גבוה יותר. הבניין שנצבע בכחול לבן אינו חריג בנוף, שכן במסגרת הפרויקט, נצבעו לפחות כ-50 בניינים בצבעים לא סטנדרטים כמו ורוד, ירוד, כתום ועוד.
קרדיט צילום בית שמואל כהן- ניצה וולפנזון