שערוריית "מרכז בידור": חשיפת תכנים פוגעניים ופורנוגרפיים על בני נוער באינסטגרם
28.04.25 / 09:52
בימים האחרונים נחשפו אלפי ילדים ובני נוער לעמוד אינסטגרם בשם "מרכז בידור", שבו הופצו תכנים פוגעניים בצורה אינטנסיבית, כולל פורנוגרפיה ושיימינג אישי חמור. העמוד, שהתחזה לעמוד הומור תמים, הפיץ תמונות חושפניות, סרטוני אלימות ועריכות מזויפות, תוך פגיעה קשה בפרטיותם וברווחתם הנפשית של הקורבנות — מבלי שניתן היה לאתר את המפעילים האנונימיים.מוקד 105 של משטרת ישראל קיבל בסוף השבוע מאות פניות בנושא, לצד דיווחים על עמודים דומים נוספים ברחבי הרשתות החברתיות. בהודעת המשטרה צוין כי מדובר בהפצה מאורגנת של תכנים אלימים, מיניים ומשפילים, המהווים עבירה פלילית חמורה.
המשטרה עדכנה כי מי שעומדים מאחורי אותם עמודים אינם עבריינים מנוסים או פדופילים, אלא ילדים ובני נוער עצמם, שלעיתים תופסים את הפעילות הזו כ"בידור, שעשוע או אתגר חברתי חדש". בשבוע האחרון התקבלו מאות דיווחים במטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת בלהב 433, על פרסום תכנים פוגעניים, אלימים ומיניים כלפי ילדים ובני נוער ב"עמודי בידור" ברשתות החברתיות.
למרות הדיווחים הרבים שהביאו להסרת וחסימת חלק מהעמודים, קצב פתיחת חשבונות חדשים נמשך במלוא עוזו, ונראה כי מדובר בתופעה מסוכנת שטרם נבלמה.
בינתיים, מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה פועלת מול אפליקציות כמו אינסטגרם וחברת מטא להסרת העמודים במהירות האפשרית.
למרות המאמצים, מנהלי העמודים פותחים דפים חדשים תוך דקות ספורות לאחר סגירת הקודמים. המשטרה ומוקד 105 מדגישים את חשיבות הדיווח המיידי גם ישירות לאפליקציות מה שמקצר משמעותית את זמני הטיפול וההסרה.
"אנחנו עדים לכך שמנהלי העמודים מעודדים ומאפשרים העלאת תמונות וסרטונים מיניים וכתיבת פוסטים אלימים ופוגעניים כנגד בני נוער וילדים המתפרסמים באנונימיות," נמסר מהמשטרה. "חשוב להבהיר כי מדובר בתכנים פוגעניים, אלימים, מיניים ומשפילים המהווים עבירה פלילית."
במוקד 105 פועל דסק שותפויות אזרחי הכולל את המשרד לביטחון לאומי, משרד החינוך, משרד הרווחה והביטחון החברתי ומשרד הבריאות. הדסק מציע תמיכה, סיוע רגשי והמשך טיפול בקהילה ובמערכת החינוך, לצד הנחיות לפעולה ודיווח מול האפליקציה שבה התרחשה העבירה.
"במוקד 105 פועלים באמצעות מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה להסרת התכנים אל מול האפליקציות וחברת 'מטא' שבהן מופצים הפרסומים," נמסר. "במקביל, נפתח טיפול משטרתי אכיפתי במקרים המתאימים."
בעקבות הפניות הרבות, פרסם הבוקר משרד החינוך מכתב להורים וחומרי שיח לכיתות, במטרה להעלות מודעות ולהעניק כלים להתמודדות עם התופעה.
המסר להורים ולבני הנוער:
להישאר עירניים, לדווח מיידית על כל פרסום פוגעני, ולשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם הילדים. מדובר בפגיעה חמורה שעלולה להותיר נזקים נפשיים ארוכי טווח ויש להיאבק בה בנחישות.
מה לעשות אם נחשפים לעמוד כזה?
לא לשתף פעולה!
לדווח מיד לרשת החברתית על העמוד והפוסטים הפוגעניים.
לפנות לרשויות מוסמכות ולמבוגר אחראי – במיוחד אם יש מידע על זהות המנהלים, יש להגיש תלונה.
במקרה של פגיעה – מומלץ לפנות למשטרה ולהגיש תלונה רשמית - זוהי עבירה פלילית לכל דבר. הגורמים המקצועיים יודעים לאתר מפיצים בקלות, גם אם חושבים שהם יודעים להסתתר.
סיוע נוסף:
מוקד 105 – המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת: בטלפון, ווטסאפ ואינטרנט.
קווי סיוע נפשי:
ער"ן – עזרה ראשונה נפשית: 1201
סה"ר – סיוע והקשבה ברשת: www.sahar.org.il
קו חם של עמותת "יד ביד": 03-6204999
לנשים – 1202 | לגברים – 1203
לציבור הדתי: 2511* או 02-5328000
למגזר הערבי: 04-6566813 או דרך אתר chatwavo.org