ישראל במלחמה ומי הם הגופים במשק שניצלו אותה לעשות עלינו קופה?
01.09.24 / 11:28
באחת התקופות הקשות בתולדות המדינה, מסתבר (מדוחות הבורסה שהתפרסמו עתה) שהיו לא מעט גופים חזיריים שניצלו את המצב לשפר משמעותית את הרווחים שלהם מהארנקים של כל אחד מאזרחי ישראל ואנו מדברים כמובן על – הבנקים, רשתות המזון, חברות הביטוח, אל על ובתי המלון.
"מס מלחמה" על אלו שעשו קופה מהתקופה, יעשה צדק עם הציבור הרחב (במקום להעלות את המע"מ).
בואו נבין על אלו מספרים אנו מדברים.
דוחות החברות הבורסאיות לרבעון השני (אפריל-יוני 2024) מגלים שדווקא בזכות המלחמה, כמעט כל הסקטורים הבורסאיים ובראשם המערכת הבנקאית שהיא לב ליבה של הכלכלה הגדילו את הרווחים שלהם באופן משמעותי. אבל מה שאותנו מרגיז הם הרווחים שנוצרו תוך ניצול המלחמה.
אם הייתי שר האוצר - הייתי מטיל על מי שעשה קופה מהתקופה - "מס מלחמה" שיממן את חלקה, במקום להטיל עוד מיסים שיכבידו על הציבור הרחב.
הבנקים הרוויחו במחצית 2024 כ-30 מיליארד שקל וחילקו דיווידנד (רווחים לבעלים) של מיליארדי שקלים. הבנקים הציגו הרבעון תשואות דמיוניות של עד 20% על ההון. כי הם לא נותנים ריבית על הפלוס (מתגלגל אצלם סכום עתק של 475 מיליארד שקלים, שעליו הבנקים משלמים ללקוחות ריבית 0%). במקביל הריבית על המינוס זינקה, כך ההלוואות והמשכנתאות ואיתם הרווחים של הבנקים.
במילים פשוטות, הבנקים הרוויחו סכומי עתק בעיקר כי לא "גלגלו" ללקוחות את הריבית הגבוהה על הפלוס, אך כן עשו זאת במהירות ואגרסיביות - על החובות.
רוב הלקוחות שלהם הם שבויים (סלחו לי על הביטוי הרגיש בשנה זו) וליבי איתם.
בענף הביטוח העלו את המחירים משמעותית ובמקביל נהנו מכך שבזמן המלחמה, רכבים נסעו הרבה פחות. הרווח הכולל שלהן הסתכם ב-3.5 מיליארד שקל בשנה שעברה, (לעומת 918 מיליון שקל ב-2022 – זינוק של כ-280%).
רשתות שיווק המזון חתכו קופונים בהיעדר סחורה מספיקה ומהעובדה שמחירי הפירות והירקות, המזון ושאר המוצרים מזנקים.
רווחי חברת "אל על" המריאו, בחסות המלחמה, לתוצאות שיא שלכ 550 מיליון שקל ברבעון (3 חודשים) - כמעט פי 2 מהשיא שנרשם ברבעון הקודם לו. זאת בזכות העובדה שבאל על ניצלו, באופן חזירי, את ההזדמנות שחברות תעופה זרות נמנעו מלטוס לארץ, אז הם העלו מחירים (לא הסתפקו בכך שנהנו מיותר טיסות), ויצרו את הרווח הגבוה ביותר בתולדות אל על.
חברת התעופה הלאומית? אל תפנו אלנו עם דגלי ישראל כחול לבן ותנגנו לנו על הרגש הלאומי בתקופה שתהיה לכם תחרות. אנחנו נזכור לכם שהפכתם להיות הנצלנים הלאומיים.
רשתות בתי המלון הגדולים שאירחו המפונים מכספי המדינה, ניצלו את ההזדמנות גם להקפיץ מחירים לשאר הישראלים ושיפרו את הרווחים.
גם חברות הבנייה כמו אאורה, אזורים, אפריקה מגורים דימרי ואחרות הקפיצו את מחירי הדירות החדשות ומציעות לרוכשים הפוטנציאלים מלכודת דבש פיננסית באמצעות סיוע במימון (שרק יעלה עוד יותר את מחיר הדירה לרוכשים).
אבל מי יכול להתלונן או להרים את המדינה בזמן מלחמה. כאשר תשומת הלב של כולם היא על החטופים וכן ציר פילדלפי או לא ציר.
הזוגות הצעירים נאנקים תחת נטל המעונות, בנוסף למשכנתא שזינקה עם הרבית ומחירי הסופר, אבל כל חברי הכנסת והשרים רוצים להיות בקבינט הביטחוני כי הנושא הכלכלי פחות סקסי עבורם.
בעלי השליטה ומחזיקי המניות בחברות הבורסאיות הם אלו שחוגגים את החיים היפים עם חשבון הוצאות בלתי מוגבל ותוספת של מיליונים להכנסות האישיות.
אין בעיה שירוויחו, אבל יש בעיה לנצל את המצב הקשה ביותר אליו נקלעה המדינה, כדי לסחוט עוד טיפה את הכיסים של הציבור.
אנו גאים בחברות ההייטק שעושות אקזיטים מחברות ענק בחו"ל וגם שמוכרות לכל העולם בכל התחומים.
שמחים שרווחים של החברות הביטחוניות כמו אלביט, התעשייה האווירית זינקו בחודשים האחרונים - הן בזכות ההזמנות שקיבלו ממערכת הביטחון אבל גם לא מעט בזכות הזמנות ממדינות זרות... אבל אנו בזים למי שניצלו את התקופה כדי לעשות על עם ישראל קופה... במקום להפשיל שרוולים ולעשות את מעשה המילואמניקים – להתגייס למען אזרחי ישראל – כל אחד בתחומו.