01.10.20 / 21:06
הגל השני הגיע שוב רבים יצאו לח"ת אך גם גל נוסף של פיטורים, בעלי העסקים לא יודעים מה הצפי ובוחרים לפטר ולשלוח את העובדים לאבטלה , לפי שירות התעסוקה 66% מובטלים הן נשים. זאת לצד העובדה שהמשבר גם נתן לגיטימציה לפיטורי נשים בהריון ואחרי לידה. במאי 2020 הוגשו למשרד העבודה והרווחה 370 בקשות לפיטורי נשים בהריון ואחרי לידה, יותר מפי 3 מאשר במאי 2019.
“זה תמרור אזהרה”, אומרת מנכ”לית שדולת הנשים מיכל גרא־מרגליות. “הנשים הן הראשונות שיוצאות משוק התעסוקה ואין שום מאמץ ותוכנית להחזיר אותן. נשים נכנסו למשבר הזה במצב פחות טוב מהגברים. אנחנו משתכרות פחות, אנחנו עובדות יותר במשרות חלקיות, והמשבר העצים את כל הבעיות של שוק התעסוקה. מי שעובד בשכר נמוך מוצא לחל”ת. נשים עובדות בשכר נמוך ולכן הן מוצאות לחל”ת”.
לדברי סמנכ”ל מחקר ותכנון של שירות התעסוקה, אופיר פינטו, את הנתונים החדשים מסביר הרכב המקצועות מהם מגיעים רוב מובטלי הגל החדש, שהם מקצועות שמזוהים עם נשים. 26% מהמובטלים הגיעו מענפי החינוך וההדרכה. מדובר במורי קבלן, סייעות ומדריכים בחינוך המשלים. 22% הגיעו ממכירות, כלומר בעיקר מקניונים וחנויות אחרות. 13% הגיעו ממסעדנות ומזון.
ההמלצה המרכזיית של שדולת הנשים היא הסדרי עבודה גמישים במקומות העבודה. מודלים של העסקה חלקית בשילוב עם דמי אבטלה חלקיים כמו המודל הגרמני והקנדי היו יכולים להתאים מאוד לשימור מקומות עבודה של נשים, אבל האוצר מסרב ליישם אותם.
רעיון נוסף שמציעה השדולה הוא הקמת מערך טיפול והשגחה לילדים בקבוצות קטנות בבתים. השדולה גם ממליצה לקבוע מנגנון שיאפשר להורים להיעדר מעבודה על חשבון ימי חופש או מחלה כדי להישאר עם הילדים וקוראת להקים קרן סיוע לאומית לאימהות חד־הוריות למימון טיפול בילדים בשעות העבודה