האם דלקת בבלוטת הרוק מדבקת



בלוטות הרוק שלנו ממלאות תפקיד חשוב בשמירה על בריאות הפה ובתהליך העיכול וכל פגיעה בהן עלולה להוביל לחוסר נוחות, אך גם לכאבים ולסיבוכים רפואיים שונים. דלקת בבלוטות הרוק היא מצב רפואי שמשפיע על תפקוד הבלוטות האחראיות לייצור רוק, ולמרות שכיום מדובר במחלה נדירה יחסית בגרסתה המדבקת בשל העובדה שרוב האוכלוסייה מחוסנת כנגדה, כדאי להכיר את תסמיניה, את הדרכים השונות להתגונן מפניה ואת אופן הטיפול בה במקרה של הדבקה.

Photo by Shedrack Salami on Unsplash

מהן הסיבות הנפוצות לדלקת בבלוטות הרוק?

הדלקת יכולה להיגרם ממספר גורמים ובהם זיהומים ויראליים או חיידקיים, פגיעה ישירה בבלוטות הרוק או אפילו מהופעת אבנים בבלוטות הרוק. בארץ אנחנו יכולים לראות שאחד הגורמים העיקריים הוא זיהום חיידקי שמתפתח בעקבות חסימה בצינוריות הרוק, דבר שיכול לקרות אצל אנשים מבוגרים שסובלים מיובש בפה, לדוגמה, חולי סוכרת.

עוד מצבים שיכולים לגרום למצב של התפתחות דלקת בבלוטות הרוק הם שימוש בתרופות מסוימות שגורמות לירידה בייצור הרוק (מצב שיכול להוביל לדלקת) ומחלות אוטואימוניות שונות, למשל, תסמונת שיוגרן במסגרתה מערכת החיסון תוקפת את בלוטות הרוק.

האם דלקת זו מדבקת?

התפתחות הדלקת יכולה להיות כאמור גם מזיהום חיידקי וגם מזיהום ויראלי, כאשר זיהום חיידקי, כמו זה הנגרם מחיידק הסטפילוקוקוס, לרוב אינו מדבק, והוא נובע מבעיה מקומית כל שהיא, למשל של חסימה. לעומת זאת, זיהומים ויראליים, כמו אלה שנגרמים ממחלת החזרת, מדבקים ולמרות שהם נחשבים לנפוצים יותר בקרב ילדים, מומלץ מאוד לבצע אחריהם מעקב גם כאשר מדובר באוכלוסייה הבוגרת ולמנוע את התפשטותם.

כדאי לדעת שמחלת החזרת נחשבת למחלה מדבקת במיוחד, היא מועברת באמצעות רוק – טיפות המופרשות בזמן השיעול או במגע ישיר עם אדם חולה.

כיצד ניתן להימנע מהדבקה?

כאמור, כאשר הגורם הוא זיהום חיידקי, כתוצאה ממחלה אוטואימונית או כתוצאה משימוש בתרופות מסוימות, היא אינה מדבקת, לכן אין צורך להתגונן מפניה. מאידך, כאשר מדובר במחלה שנגרמת כתוצאה מזיהום ויראלי, המחלה נחשבת למדבקת במיוחד, ובמצבים כאלו מומלץ מאוד להקפיד על היגיינה אישית גבוהה הכוללת שטיפת ידיים קבועה, במיוחד לאחר מגע באזור הפה. כמו כן, כאשר קיים חשד למחלה מדבקת, מומלץ להימנע משיתוף מגבות, כלי אוכל וכמובן כוסות שתייה.

אחד הגורמים המדבקים הבולטים ביותר של המחלה הוא הידבקות במחלת החזרת, מחלה שאנחנו רואים רק באופן נדיר בישראל. מאז שפותח החיסון למחלה ניתן לראות ירידה משמעותית בשיעור החולים בה באוכלוסייה, לכן אחת הדרכים היעילות להתגונן מפני דלקת בבלוטות הרוק היא באמצעות החיסון למחלה הניתן בגיל הילדות.

כיצד תדעו האם מדובר במחלה מדבקת והאם יש צורך בבידוד?

אחת הדרכים להתמודדות נכונה עם ההידבקות במחלה היא ההבנה האם מדובר בדלקת מדבקת או לא וניתן לעשות זאת על ידי הבנת התסמינים השונים של המחלה. התסמינים הנפוצים למחלה מדבקת כוללים בין היתר חום גבוה, קושי בבליעה או בפתיחת הפה, נפיחות וכאבים באזור בלוטות הרוק ותחושת עייפות כללית – אם אתם חווים את התסמינים הללו, במיוחד לאחר חשיפה לאדם חולה בדלקת בבלוטות הרוק, מומלץ שתיבדקו על ידי רופא. 

כדאי לדעת שהנחיות משרד הבריאות קובעות שבמקרה של מחלה ויראלית מדבקת, למשל כמו במקרה של הדבקה בשל מחלת החזרת, יש להימנע ממגע עם אנשים אחרים עד להפסקת הסיכון, דהיינו, מומלץ לשהות בבידוד מאנשים אחרים, בדרך כלל למשך שבוע מרגע הופעת הסימפטומים הראשונים. כמובן, כאשר מדובר במצב של שאינה מדבקת, אין כל צורך בבידוד, אך ייתכן שיידרש טיפול תרופתי או אנטיביוטי, בהתאם לצורך.

ההדבקה תלויה כאמור בגורם המחולל של המחלה, אך בכל מקרה של חשד להדבקה ויראלית, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולנקוט משנה זהירות כדי צמצם עד כמה שניתן את סיכון ההדבקה לאנשים נוספים.

 


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה