04.07.10 / 00:47
הממשלה עומדת להכריע אם יבוטל פרויקט בניית כפר נופש בפלמחים והקרקע תושב לציבור.
הממשלה עומדת להכריע אם יבוטל פרויקט בניית כפר נופש בפלמחים והקרקע תושב לציבור. רגע לפני ההכרעה חושפים הירוקים כי יזמי כפר הנופש כבר ביקשו בעבר להעביר דירות נופש לבעלות פרטית בחוף ראשון לציון. היזמים: "אין לנו רצון לשנות את ייעוד הפרויקט בפלמחים"
רגע לפני שהשר להגנת הסביבה גלעד ארדן מגיש הצעה לביטול תוכניות הבנייה בכפר הנופש בחוף פלמחים, הארגונים הירוקים חושפים כי חברת מעוז דניאל, שבבעלות פיני מלכה ואופיר אשר, ניסתה בעבר לנצל את החוק כדי למכור מבנים בפרויקט נופש בראשון לציון לשימוש של מגורים בחלק מהשנה.
הניסיון נכשל, אולם הארגונים הירוקים מעריכים כי החברה, המחזיקה בהסכם חכירה לבניית כפר נופש בפלמחים, עשויה לנסות ולנצל את האפשרות גם במקרה זה, ולייעד את הקרקע גם למגורים. ארדן עתיד להגיש את ההצעה במהלך ישיבת הממשלה .
בפברואר השנה הפסידה חברת מעוז דניאל בבג"ץ כאשר ביקשה כי דירות הנופש ימכרו לבעלים פרטיים שיוכלו לעשות בהם שימוש כרצונם. בשיטה זו השתמשו יזמים גם במתחם המרינה בהרצליה, שבו, לאורך הזמן "נשכחה" החובה לפצל את השימושים על פני חודשי השנה - עד לאחרונה. בשבועות האחרונים החליטה העירייה לאכוף את החוק וחייבה את בעלי הדירות להשכירן שישה חודשים בשנה כדירות נופש.
יזמי כפר הנופש בפלמחים רכשו קרקע המיועדת למבנה בן 12 קומות ו־232 דירות נופש במרחק של כ־250 מטר מחוף הים. ועדת המשנה לתכנון ובנייה אישרה את בקשתם לשינוי ייעוד וכי רק 20% מהדירות ישמשו את הציבור, והיתר יימכרו לבעלות פרטית. ערעור שהגישו דב צור וספי ריבלין - אז חברי האופוזיציה בעיריית ראשון לציון - נדחה בוועדת הערר, אך בהמשך, כאמור, קיבל בג"ץ את עמדתם.
ההשוואה מתבקשת
ההשוואה, אומרים בארגונים הירוקים, מתבקשת לנוכח הדו"ח של פרופ' יקיר פלסנר, שפורסם בדצמבר 2009 וקבע כי לפרויקט בפלמחים אין כדאיות כלכלית כפרויקט תיירותי. "אפשר לקבוע ברמה גבוהה של ודאות כי לכפר הנופש אין סיכוי להיות רווחי", כתב פלסנר בדו"ח. פעילי הסביבה אף טוענים כי גם במקרה פלמחים, יש רמזים ברורים לכך שהיזמים מתכוונים להסב את הפרויקט למגורים, למשל בקשתם להצמיד דירות, שעשויה להקל בעתיד את איחוד הדירות.
אם תתקבל הצעתו של ארדן בישיבת הממשלה, התוכנית תיבחן מחדש עם האפשרות לשנות את ייעוד השטח מנופש ותיירות לשטח ציבורי פתוח. מינהל מקרקעי ישראל לא יאריך את תוקף חוזה הפיתוח עם היזם עד החלטת הוועדה המחוזית.
ל"כלכליסט" נודע כי להצעתו של ארדן צפוי רוב בין שרי הממשלה, למעט שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שמתכוון להתנגד. דוברו של מיסז'ניקוב אישר כי בכוונתו להתנגד, ואמר כי בפרויקט יש האיזון הנדרש בין האינטרסים הציבוריים של גישה לחופים ושמירה על הסביבה ובין פיתוח התיירות.
עוד אמר הדובר כי בשנת 2015 צפוי מחסור של 19 אלף חדרי מלון, והחלטה כזו עלולה להעביר מסר שלילי ליזמים. לפני פחות מחודש אושרה תוכנית מתאר ארצית לנושא התיירות (תמ"א 12), וחוף פלמחים נכלל בתוכנית.
הצעת המחליטים של ארדן באה בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה ויינשטיין, שהתבקש לתת את חוות דעתו בעניין, ובתיאום עם מבקר המדינה שכתב דו"ח חריף נגד התוכנית. על אף התיאום בין ארדן לויינשטיין, עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שלא נפלו פגמים בהליך אישור התוכנית ושיווק הקרקע. לפני שבועיים פרסמה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, חוות דעת שלפיה לא נפלו פגמים בהליכי אישור תוכנית כפר הנופש בפלמחים המצדיקים את ביטול התוכנית.
כזכור, בדו"ח מבקר המדינה שפורסם בנובמבר האחרון, מתח המבקר מיכה לינדנשטראוס ביקורת חריפה על תהליך קבלת ההחלטות שהביא לאישור התוכנית לבניית כפר הנופש בפלמחים. לינדנשטראוס רמז כי המינהל מיהר לקדם את התוכנית בטרם יאושר חוק השמירה על הסביבה החופית - שמשמעותו איסור בנייה במתחם של 100 מטר מקו החוף - שכניסתו לתוקף היתה מונעת את אישור התוכנית.
עוד טען המבקר כי יש לשמור על רצועת החוף הנדירה בפלמחים, העביר את הדו"ח לבחינת היועץ המשפטי לממשלה והמליץ לשקול מחדש את העסקה לשיווק הקרקע ליזמים, חברת מעוז דניאל וקבוצת אוולון.
תוכנית כפר הנופש בפלמחים אושרה כבר בשנת 2000 במוסדות התכנון, אך עדיין לא אושרה תוכנית מפורטת המאפשרת גם הוצאת היתרי בנייה. התוכנית מדברת על הקמת כפר נופש ובו 350 יחידות דיור ובצדן בריכות שחייה ואזור ספורט, בשטח המשתרע על פני 74 דונם.
פיני מלכה מסר בתגובה: "אין קשר בין הפרויקט בראשון לציון, שבו נקבע כי העירייה היא זו שתקבע את השימושים למתחם לבין הפרויקט בפלמחים. אין לנו רצון לשנות את ייעוד הפרויקט בפלמחים, הוא מתאים לתיירות ולנופש וכך הוא יישאר. מוטב שהשר ארדן יסביר אילו עובדות השתנו בבסיס הנתונים שיכולות לשנות את ההחלטה של ייעוד החוף. אנחנו רואים כי כל ניסיון להקים מלון ברחבי הארץ נתקל בהתנגדות של אותם 'ירוקים' שאיני יודע מי הם".
מסע ההתנגדות לפרויקט החל ב-2008 כאשר גילתה חבורת צעירים, שנהגה להיפגש באופן קבוע בחוף פלמחים, כי חלק ממנו גודר. לאחר שבדקו עם תושבי האזור במה מדובר, התברר להם כי במקום אמור לקום כפר נופש בסמוך לחוף השמור מהיפים בישראל, עקב החלטת הרשויות לאשר תוכנית בעניין זה בשנת 2000. לפי התוכנית, השטח - חלק משטחי המועצה האזורית גן רווה - אמור לכלול 350 יחידות נופש ושווק לקבוצת אוולון ולחברת מעוז דניאל.
בעקבות הגילוי יצאו הצעירים למאבק, שלפי המסתמן כעת עשוי להיהפך לאחד המוצלחים אי פעם בתחום הירוק בישראל. הצעירים פנו למשרד הפנים ולמינהל מקרקעי ישראל וטענו כי ההחלטה לאשר את הבנייה נראית תמוהה, וכי מדובר בפגיעה בנכס ציבורי. התשובה היתה מתחמקת: כל המעורבים בעניין מסרו כי האישור ניתן כחוק, וכי המקום יתרום לתיירות בישראל. הצעירים לא אמרו נואש, ופנו גם למי ששימש אז יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אופיר פינס, שהעביר את העניין לבדיקת מבקר המדינה.
דווקא מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס סיפק את התמיכה הבולטת ביותר, זו שנדמה כי גם הצעירים השאפתנים לא שיערו בנפשם שיקבלו. בנובמבר האחרון פרסם המבקר דו"ח חמור, התוקף את הגורמים שאישרו את התוכנית וממליץ לדון מחדש באישורים שניתנו לה.
שאיפתם של אותה קבוצת צעירים, שלא יפריעו להם להמשיך ולטייל על חוף פלמחים, עשויה להתקרב מאוד למימוש בשבוע הבא.
קרדיט: דותן לוי ורויטל חובל "כלכליסט"